Nacinam piersi z kurczaka i napełniam prostym farszem. Ten obiad z piekarnika rozpływa się w ustach
Pierś z kurczaka to mięso, które ma wiele zalet. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i konsystencją, dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i jest szybkie w przyrządzeniu. Ja zwykle nacinam to mięso, nadziewam i piekę. To najprostszy sposób na pyszny, efektowny obiad. Przy okazji powstaje smaczny sos, którym można polać ziemniaki czy ryż.
Czym można nadziać pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka, z racji na łagodny smak, dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można więc ją nadziać np.: wędzonym boczkiem, plasterkami szynki, serów czy warzyw. Jeśli chodzi o sery można sięgnąć po żółty, fetę, pleśniowy czy twarogowy. Każdy z nich doskonale nawilży to chude mięso, podnosząc jego smak. Sery też dobrze harmonizują z warzywami, np. ze szpinakiem, pomidorami świeżymi lub suszonymi, a także cukinią, papryką.
Jak zrobić pierś z kurczaka nadziewaną ricottą i szpinakiem?
Pierś z kurczaka ricottą i szpinakiem da się nadziać na różne sposoby. Pierś można naciąć w głąb z jednej strony i napełnić farszem, zrobić w niej płytkie nacięcia do napełniania lub zamienić ją w roladkę. Jeśli chodzi o szpinak, macie do wyboru różne jego formy. Możecie sięgnąć po świeże liście całe lub siekane, a także po szpinak mrożony w postaci liści lub rozdrobniony.
Przepis: Pierś z kurczaka z ricottą i szpinakiem
Pieczona pierś z kurczaka nadziewana ricottą i szpinakiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju
- 150 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Z jednej strony zrób w każdej 3 płytkie nacięcia. Mięso oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem, posmaruj olejem, odstaw na pół godziny.
- Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj, chwilę przesmaż na łyżce oleju, odcedź. Ricottę wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku i szpinakiem, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie mięsaNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim piersi z kurczaka nacięciami do góry. W każde wciśnij trochę farszu. Naczynie przykryj, mięso piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać pieczoną pierś z kurczaka?
Pieczona pierś z kurczaka z farszem z ricotty i szpinaku ma dosyć łagodny smak. Lepiej więc nie stłumić go zbyt wyrazistymi dodatkami. Można więc ją podać np. z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami albo z ugotowanym ryżem. Jeśli chodzi o warzywa, dobrze sprawdzą się gotowane, a także delikatne w smaku surówki, np. surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z marchewki.