Nacinam piersi z kurczaka i napełniam prostym farszem. Ten obiad z piekarnika rozpływa się w ustach

Dodano:
Pieczone piersi z kurczaka Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Pierś z kurczaka to doskonały pomysł na smaczny obiad. Można ją przygotować na wiele sposobów, a ja najbardziej lubię ją w wersji pieczonej. By jednak mięso nie wyszło zbyt suche, nadziewam je prostym farszem.

Pierś z kurczaka to mięso, które ma wiele zalet. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i konsystencją, dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i jest szybkie w przyrządzeniu. Ja zwykle nacinam to mięso, nadziewam i piekę. To najprostszy sposób na pyszny, efektowny obiad. Przy okazji powstaje smaczny sos, którym można polać ziemniaki czy ryż.

Czym można nadziać pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka, z racji na łagodny smak, dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można więc ją nadziać np.: wędzonym boczkiem, plasterkami szynki, serów czy warzyw. Jeśli chodzi o sery można sięgnąć po żółty, fetę, pleśniowy czy twarogowy. Każdy z nich doskonale nawilży to chude mięso, podnosząc jego smak. Sery też dobrze harmonizują z warzywami, np. ze szpinakiem, pomidorami świeżymi lub suszonymi, a także cukinią, papryką.

Jak zrobić pierś z kurczaka nadziewaną ricottą i szpinakiem?

Pierś z kurczaka ricottą i szpinakiem da się nadziać na różne sposoby. Pierś można naciąć w głąb z jednej strony i napełnić farszem, zrobić w niej płytkie nacięcia do napełniania lub zamienić ją w roladkę. Jeśli chodzi o szpinak, macie do wyboru różne jego formy. Możecie sięgnąć po świeże liście całe lub siekane, a także po szpinak mrożony w postaci liści lub rozdrobniony.

Przepis: Pierś z kurczaka z ricottą i szpinakiem

Pieczona pierś z kurczaka nadziewana ricottą i szpinakiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Z jednej strony zrób w każdej 3 płytkie nacięcia. Mięso oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem, posmaruj olejem, odstaw na pół godziny.
  2. Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj, chwilę przesmaż na łyżce oleju, odcedź. Ricottę wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku i szpinakiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Pieczenie mięsaNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim piersi z kurczaka nacięciami do góry. W każde wciśnij trochę farszu. Naczynie przykryj, mięso piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pieczoną pierś z kurczaka?

Pieczona pierś z kurczaka z farszem z ricotty i szpinaku ma dosyć łagodny smak. Lepiej więc nie stłumić go zbyt wyrazistymi dodatkami. Można więc ją podać np. z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami albo z ugotowanym ryżem. Jeśli chodzi o warzywa, dobrze sprawdzą się gotowane, a także delikatne w smaku surówki, np. surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z marchewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...