Do czerwonej kapusty wystarczy dodać soczysty owoc. Ta surówka do obiadu smakuje i wygląda niczym z restauracji

Dodano:
Surówka z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Ale02
Surówka z czerwonej kapusty to pyszny i zdrowy wybór. My dziś proponujemy ją w nieco innej odsłonie, a sekretem jest jeden owoc.

To surówka z czerwonej kapusty z pestkami granatu. Ten jeden dodatek sprawia, że zwykła czerwona kapusta nabiera zupełnie innego, nieco egzotycznego charakteru. Do tego owoc granatu jest uważany za jeden najzdrowszych, to prawdziwy sprzymierzeniec sprawnego serca i układu krążenia, ale nie tylko. Granat wspomaga także profilaktykę antynowotworową. My dziś jednak skupiamy się przede wszystkim na jego walorach kulinarnych i estetycznych: mocno soczysty, lekko kwaśny i pięknie czerwony doskonale uzupełni smak i podkreśli kolor kapusty.

Jak zrobić surówkę do obiadu z czerwonej kapusty?

Zrobienie tej surówki jest banalnie proste, bo wystarczy poszatkować drobno kapustę (można użyć mandoliny lub robota z odpowiednią nakładką), doprawić, a następnie wymieszać z pestkami granatu i natką pietruszki, która będzie idealnie kontrastować z kapustą i granatem, a przy okazji dołoży swoją cegiełkę do tego, że taką surówkę do obiadu można nazwać wielką, witaminową bombą.

Rada: surówkę można jeść od razu, ale jest dużo lepsza, kiedy postoi ok. godziny, a smaki się lepiej przegryzą.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Pyszna, soczysta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
146 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 granat
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kapustyZ kapusty wytnij głąb i poszatkuj ją drobno. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i przyprawy, dodaj do kapusty i wymieszaj wszystko dobrze.
  2. Robienie surówkiZ granatu wyjmij pestki, natkę drobno posiekaj. Dodaj wszystko do kapusty, wymieszaj i gotowe.

Surówka świetnie pasuje do klasycznych obiadów z ziemniakami i mięsem w roli głównej, ale można ją też podać do klusek czy kopytek z sosem grzybowym lub mięsnym albo do kaszy gryczanej z gulaszem.

Inne pomysły na surówkę z czerwonej kapusty

Taką surówkę w łatwy sposób można przerobić na genialną sałatkę, którą zjesz na kolację. Dodaj do niej prażone na suchej patelni orzechy włoskie, ser feta albo ser z niebieską pleśnią i gotowe. Wówczas taką sałatkę można zaserwować z chrupiącymi grzankami z dobrego pieczywa. Do sałatki można dorzucić również sezam, seler naciowy czy też kolorową paprykę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...