Odkryj mój sposób na soczystą roladę z mięsa mielonego. Pysznym nadzieniem zaskoczysz wszystkich

Dodano:
Rolada z mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Timolina
Aromatyczną roladę można przygotować nie tylko z cienko rozbitego kawałka mięsa, ale także mięsa mielonego. Zapraszam po przepis na soczystą roladę mięsną z pieczarkami i marchewką.

Szukasz przepisu na mięsne danie, którym zaskoczysz rodzinę i gości? Rolada z mięsa mielonego z mojego przepisu to doskonały wybór na co dzień i od święta. Mięso i farsz przygotujesz do pieczenia w kilkanaście minut, a smak potrawy zachwyci każdego.

Co zrobić, żeby rolada z mięsa mielonego nie rozpadła się?

Mięsne rolady wymagają odpowiedniego zabezpieczenia przed rozpadaniem się podczas pieczenia. W przypadku rolady z mięsa mielonego niezbędne jest użycie papieru do pieczenia lub plasterków boczku, którymi owija się mięso. Owinięcie mięsa boczkiem świetnie sprawdza się w przypadku rolady przygotowywanej z dodatkiem mięsa mielonego drobiowego, które jest chude. Dzięki wytapiającemu się z boczku tłuszczowi pieczeń staje się soczysta. Alternatywnym rozwiązaniem, które pozwala zapobiec rozwijaniu się mięsnej rolady w czasie pieczenia, jest włożenie mięsa do wąskiej foremki, wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem.

Jak zrobić roladę mięsną z pieczarkami i marchewką?

Przygotowanie rolady mięsnej z pieczarkami i marchewką nie jest trudne. Zanim przystąpisz do gotowania, ogrzej mięso do temperatury pokojowej – powinno być plastyczne. Najlepiej sprawdzi się mięso z szynki lub łopatki, ale możesz również użyć mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego oraz samej wołowiny. Sprawdź, czy masz w kuchni folię spożywczą (opcjonalnie folię aluminiową), która przyda się podczas rolowania pieczeni, a także papier do pieczenia.

Smak masy mięsnej oraz farszu możesz modyfikować, dodając różne przyprawy, zioła oraz świeże, gotowane i konserwowane warzywa. Smak farszu i mięsa wzbogaca również dodanie żółtego sera.

Przepis: Rolada mięsna z pieczarkami i marchewką

Pyszne soczyste mięso idealne na obiad i jako przystawka bądź dodatek do pieczywa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
362 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 600 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 1 średnia marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników farszuPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Smażenie pieczarekUsmaż grzyby na mocno rozgrzanym oleju. Nakładaj pieczarki na patelnię małymi porcjami, żeby nie puściły wody i smaż, aż lekko się przyrumienią. Obsmażone grzyby odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie masy mięsnejCebulę i czosnek obierz oraz zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj cebulę i czosnek, oregano, rozmaryn oraz bułkę tartą. Wyrób jednolitą masę i dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonanieRozłóż na blacie folię spożywczą i wyłóż na nią mięso. Najlepiej wykładać mięso łyżką, porcja przy porcji, tworząc prostokąt. Przykryj mięso folią i lekko rozwałkuj lub ugniataj, aż powstanie zwarty płat o grubości około 1 cm. Zdejmij wierzchnią warstwę folii i wyłóż pieczarki oraz startą na tarce marchewkę, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów mięsa. Unieś folię i rozpocznij zwijanie rolady od dłuższego boku. Rób to delikatnie, żeby mięso się nie rozpadło, lekko dociskając. Gotową roladę przełóż na papier do pieczenia i zawiń – przygotowane do pieczenia mięso powinno wyglądać jak cukierek.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz roladę mięsną około 1 godzinę. Na krótko przed końcem pieczenia możesz zdjąć papier i włączyć funkcję termoobiegu, żeby mięso ładnie przyrumieniło się z wierzchu.

Zanim przystąpisz do krojenia rolady, odczekaj 10-15 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.

Jak podawać roladę mięsną z pieczarkami i marchewką?

Roladę mięsną podaję na ciepło oraz na zimno. Aromatyczne mięso wyśmienicie smakuje z tradycyjnymi dodatkami m.in. gotowanymi i pieczonymi ziemniakami. Do rolady z mięsa mielonego z delikatnym farszem świetnie pasują różne sosy m.in. sos pieczarkowy, sos pieczeniowy, sos śmietanowy oraz surówki np. surówka z białej kapusty, marchewki i żurawiny i serwowane na ciepło jarzynki np. marchewka z groszkiem. Wystudzoną roladę mięsną podaję na pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw i zimnych sosów np. sosu czosnkowego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...