Ścieram gotowane jajka i dodaję puszkę taniego warzywa. Ekspresowe kotleciki, które wszystkim smakują

Dodano:
Kotlety jajeczne z fasolą Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Te kotleciki bezmięsne to dzieło przypadku i jak to bywa w kuchni, takie przepisy są potem najlepsze. To kotleciki jajeczne, ale z dodatkiem fasolki. Danie łatwe, szybkie, tanie i smaczne.

To był dzień, kiedy miałam ochotę na kotleciki bezmięsne, najlepiej jajeczne, ale pod ręką nie było zbyt wiele składników: w lodówce tylko cztery jajka. Postanowiłam jednak nie rezygnować z gotowania jajek i dodawania ich do kotlecików, ale żeby wszyscy się najedli, musiałam dodać do masy coś jeszcze. Padło na białą fasolkę w puszce i to okazało się strzałem w dziesiątkę.

Jak zrobić kotlety jajeczne z fasolką?

Gotowane jajka starłam na drobnych oczkach tarki, a fasolkę delikatnie zmiksowałam. Chodzi tu o to, aby nie zamieniła się w gładką papkę, ale żeby w masie były wyczuwalne kawałki fasolki. Do masy dodaje się jeszcze surowe jajko, bułkę tartą i dodatki, które podkręcą smaki. W moim przypadku to ostra musztarda, sól, pieprz i koperek. Ważne: bułkę tartą możesz dodawać stopniowo, bo jest ona tym, co zagęszcza nieco masę, aby dała się łatwo formować (można jej dać mniej niż w przepisie, jeśli uznasz, że masa jest wystarczająco gęsta), dlatego bułkę można zastąpić np. płatkami owsianymi (wówczas dobrze jest im dać chwilę, aby wchłonęły płyny i lekko napęczniały).

Kotleciki możesz doprawić według własnego gustu. Pasuje tu także dodatek chrzanu, słodkiej i ostrej papryki czy też posiekanej drobno taki pietruszki.

Kotleciki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Są wtedy przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a ich wnętrze jest delikatne i rozpływające się w ustach.

Przepis: Kotlety jajeczne z fasolą

Szybkie kotleciki bezmięsne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
297 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 puszka fasoli białej
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotlecikiFasolkę z puszki odsącz, dodaj surowe jajko i lekko zmiksuj wszystko blenderem (nie na papkę). Zetrzyj ugotowane jajka na tarce, dodaj do fasolki razem z bułką tartą, musztardą, koperkiem, przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
  2. Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.

Jak podawać kotlety jajeczne z fasolką?

Takie kotlety są doskonałym dodatkiem do bezmięsnego obiadu. My lubimy je jeść z ziemniakami i kiszoną kapustą, ale świetnie smakują także zaserwowane z kaszą i sosem grzybowym. Jeśli kotleciki zostaną po obiedzie, zjadam je zwykle na kolację na kromce chleba lub wkrajam do sałatki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...