Robię genialną polędwiczkę duszoną z pieczarkami. Tym szybkim, eleganckim obiadem zachwycisz każdego

Dodano:
Polędwiczka duszona z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Polędwica wieprzowa duszona z pieczarkami to mój patent na szybki, elegancki obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, a smakuje fenomenalnie, choć zawiera jedynie kilka składników.

Polędwiczka wieprzowa to smaczne mięso, które nie wymaga marynowania. Moja rodzina przepada za tym delikatnym mięsem. Ja również, ponieważ nie wymaga wiele pracy u uwagi. W daniu, które chcę wam dzisiaj zaprezentować, wystarczy polędwiczkę pokroić, obsmażyć i krótko poddusić z sosem pieczarkowym.

Jak zrobić polędwiczkę duszoną z pieczarkami?

Wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować polędwiczkę duszoną z pieczarkami, to duża patelnia z grubym dnem oraz 30 minut wolnego czasu. Zanim pokroisz i ułożysz mięso na patelni, polecam ogrzać je do temperatury pokojowej, dzięki czemu polędwica wyjdzie soczysta i równomiernie się obsmaży. Plastry polędwicy lekko rozbijam dłonią. Nie polecam używać do rozbijania polędwicy tłuczka, bo mięso porwie się na małe kawałki. Obsmażone mięso przekładam do miski i przykrywam pokrywką, żeby nie ostygło.

Pieczarki smażę na tłuszczu po smażeniu mięsa. Nie mieszam grzybów zbyt często, dzięki czemu nie puszczają wody. Najlepiej smażyć pieczarki małymi partiami, bo wówczas szybciej się przyrumienią. Sos zagęszczam śmietanką kremówką 36%, która nadaje mu aksamitną, kremową konsystencję, ale możesz pominąć ten składnik i odparować nadmiar płynu z patelni bądź zagęścić sos mąką ziemniaczaną lub mąką pszenną.

Przepis: Polędwiczka duszona z pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które uduszone z pieczarkami jest aromatyczne i smakuję genialnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
635

Składniki

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka klarowanego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPolędwicę oczyść z błon, umyj i starannie osusz. Pokrój mięso na 1,5 cm plastry i lekko rozgnieć dłonią. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Smażenie mięsaNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło i obsmaż plastry polędwiczki. Odwróć mięso na drugą stronę, gdy przyrumieni się od spodu. Zdejmij polędwiczkę z patelni i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Smażenie grzybów i cebuliNa tłuszczu po smażeniu mięsa podsmaż pieczarki. Przyrumienione grzyby przełóż do miski, dodaj 1 łyżkę klarowanego masła i zeszklij cebulę.
  4. DuszenieDodaj na patelnię polędwicę oraz pieczarki i wymieszaj. Zalej gorącym bulionem i duś do miękkości mięsa, na małym ogniu, odparowując nadmiar płynu. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj śmietankę kremówkę i gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Z czym podawać polędwiczkę duszoną z pieczarkami?

Soczyste, rozpływające się w ustach mięso doskonale smakuje z kluskami śląskimi, które przygotowuję z 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków mączystych, 200 g mąki ziemniaczanej, 1 dużego jajka oraz odrobiny soli. Z ciasta ziemniaczanego formuję okrągłe kluski z dziurką, które gotuję w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zobacz, jak zrobić idealne kluski śląskie.

Polędwica duszona z pieczarkami to danie, które możesz też podać m.in. z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, ulubioną kaszą oraz serwować na chrupiących grzankach lub świeżym pieczywie. Jako dodatek do pysznego mięsa w aksamitnym sosie często podaję również klasyczną surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...