Pulpety zawijam w gotowe ciasto i piekę. Zrób tę obłędną przekąskę i zaskocz wszystkich
Dzięki sprytnemu trikowi pulpety mogą zyskać nietypowy wygląd i wyjątkowy smak. Polecam ten oryginalny przepis. Wystarczy owinąć mięso gotowym ciastem drożdżowym (opcjonalnie ciastem francuskim) i wstawić do piekarnika. Danie, że palce lizać.
Jak zrobić pulpety pieczone w cieście?
Przygotowanie masy mięsnej na pulpety pieczone w cieście niczym nie różni się od przygotowania mięsa na tradycyjne pulpety. Możesz skorzystać z mojego przepisu na masę mięsną lub zrobić ją zgodnie z własnymi preferencjami, dosmaczając ulubionymi przyprawami i ziołami. Na pulpety w cieście wybieram mięso mielone z szynki, które ma wiele tłuszczu. Możesz również użyć mięsa z wieprzowej łopatki i szynki, mięsa wieprzowo-wołowego np. z szynki i zrazówki oraz mięsa z udźca kurczaka lub indyka.
Ciasto drożdżowe wyjmuję z lodówki i ogrzewam do temperatury pokojowej, dzięki czemu nie jest po upieczeniu twarde. Robiąc pulpety z ciastem francuskim, owiń mięso paseczkami mocno schłodzonego ciasta. Wskazówka: gotowe ciasto drożdżowe lub francuskie możesz zastąpić wytrawnym ciastem kruchym oraz domowymi wersjami gotowych produktów.
Z masy mięsnej formuję małe kuleczki, które następnie owijam cienkimi paseczkami ciasta. Tak przygotowane pulpety układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Przepis: Pulpety pieczone w cieście
Mięsne kulki w tej odsłonie to genialna przegryzka na ciepło i na zimno.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 489 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 400 g ciasta drożdżowego (np. gotowego spodu do pizyy)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBułkę kajzerkę namocz w mleku lub wodzie i odciśnij z nadmiaru płynu. Cebulę i czosnek obierz oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj.
- Wyrabianie masy mięsnejDo mielonego mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę, czosnek, oregano i słodką paprykę. Wyrób dłonią jednolitą masę – masa mięsna jest dobrze wyrobiona, gdy nie klei się do dłoni. Spróbuj mięso i dopraw je do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie pulpetów i owijanie ciastemZ masy mięsnej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Ciasto pokrój na cienkie paseczki (około 5 mm) i owiń nim każdą kulkę mięsa.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachę z pulpetami. Piecz około 40 minut.
Pulpety pieczone w cieście podaję na ciepło i na zimno z dodatkiem m.in. sosu czosnkowego na bazie jogurtu i majonezu, sosu pomidorowo-paprykowego, pomidorowej salsy i sosu ziołowego. Moje dzieci lubią zjeść to danie nawet na obiad. Wtedy podaję je z pysznym warzywnym dodatkiem, na przykład surówką z kapusty pekińskiej.
Opcjonalne dodatki do pulpetów pieczonych w cieście
Smak masy mięsnej wzbogacam, dodając drobno pokrojone papryki kolorowe, papryczkę chili, drobno pokrojonego pora lub selera naciowego, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach cukinię, a także kukurydzę z puszki oraz pokrojony w małą kostkę/starty na tarce ser żółty. Idealnym dodatkiem do masy mięsnej jest także posiekana natka pietruszki, natka kolendry, szczypiorek oraz cebulka dymka. Pulpety pieczone w cieście będą również miały wyjątkowy smak, jeżeli dodasz do masy mięsnej 1-2 łyżki wysokiej jakości ketchupu oraz ostrej musztardy.