Pulpety zawijam w gotowe ciasto i piekę. Zrób tę obłędną przekąskę i zaskocz wszystkich

Dodano:
Pulpety pieczone w cieście Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
Pulpety to nie tylko pyszny dodatek do ziemniaków, ryżu i kaszy, ale także przekąska, którą można podawać z zimnymi sosami. Poznaj mój patent na mięsne kulki z piekarnika.

Dzięki sprytnemu trikowi pulpety mogą zyskać nietypowy wygląd i wyjątkowy smak. Polecam ten oryginalny przepis. Wystarczy owinąć mięso gotowym ciastem drożdżowym (opcjonalnie ciastem francuskim) i wstawić do piekarnika. Danie, że palce lizać.

Jak zrobić pulpety pieczone w cieście?

Przygotowanie masy mięsnej na pulpety pieczone w cieście niczym nie różni się od przygotowania mięsa na tradycyjne pulpety. Możesz skorzystać z mojego przepisu na masę mięsną lub zrobić ją zgodnie z własnymi preferencjami, dosmaczając ulubionymi przyprawami i ziołami. Na pulpety w cieście wybieram mięso mielone z szynki, które ma wiele tłuszczu. Możesz również użyć mięsa z wieprzowej łopatki i szynki, mięsa wieprzowo-wołowego np. z szynki i zrazówki oraz mięsa z udźca kurczaka lub indyka.

Ciasto drożdżowe wyjmuję z lodówki i ogrzewam do temperatury pokojowej, dzięki czemu nie jest po upieczeniu twarde. Robiąc pulpety z ciastem francuskim, owiń mięso paseczkami mocno schłodzonego ciasta. Wskazówka: gotowe ciasto drożdżowe lub francuskie możesz zastąpić wytrawnym ciastem kruchym oraz domowymi wersjami gotowych produktów.

Z masy mięsnej formuję małe kuleczki, które następnie owijam cienkimi paseczkami ciasta. Tak przygotowane pulpety układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Przepis: Pulpety pieczone w cieście

Mięsne kulki w tej odsłonie to genialna przegryzka na ciepło i na zimno.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
489 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 400 g ciasta drożdżowego (np. gotowego spodu do pizyy)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBułkę kajzerkę namocz w mleku lub wodzie i odciśnij z nadmiaru płynu. Cebulę i czosnek obierz oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj.
  2. Wyrabianie masy mięsnejDo mielonego mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę, czosnek, oregano i słodką paprykę. Wyrób dłonią jednolitą masę – masa mięsna jest dobrze wyrobiona, gdy nie klei się do dłoni. Spróbuj mięso i dopraw je do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Formowanie pulpetów i owijanie ciastemZ masy mięsnej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Ciasto pokrój na cienkie paseczki (około 5 mm) i owiń nim każdą kulkę mięsa.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachę z pulpetami. Piecz około 40 minut.

Pulpety pieczone w cieście podaję na ciepło i na zimno z dodatkiem m.in. sosu czosnkowego na bazie jogurtu i majonezu, sosu pomidorowo-paprykowego, pomidorowej salsy i sosu ziołowego. Moje dzieci lubią zjeść to danie nawet na obiad. Wtedy podaję je z pysznym warzywnym dodatkiem, na przykład surówką z kapusty pekińskiej.

Opcjonalne dodatki do pulpetów pieczonych w cieście

Smak masy mięsnej wzbogacam, dodając drobno pokrojone papryki kolorowe, papryczkę chili, drobno pokrojonego pora lub selera naciowego, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach cukinię, a także kukurydzę z puszki oraz pokrojony w małą kostkę/starty na tarce ser żółty. Idealnym dodatkiem do masy mięsnej jest także posiekana natka pietruszki, natka kolendry, szczypiorek oraz cebulka dymka. Pulpety pieczone w cieście będą również miały wyjątkowy smak, jeżeli dodasz do masy mięsnej 1-2 łyżki wysokiej jakości ketchupu oraz ostrej musztardy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...