Ta sałatka z jajek na miękko podbija smakiem. To mój lekki i prosty przepis na śniadanie lub kolację
Sałatka z jajek na miękko? Jak najbardziej! Może brzmi to dziwnie, ale to właśnie rozlewające się, płynne żółtko robi tu całą robotę: miesza się z kwaśną śmietaną, tworząc aksamitny sos. Sekretem jest jednak zupełnie inny dodatek: to w zależności od pory roku, albo świeży szczypiorek albo aromatyczny czosnek niedźwiedzi.
Jak ugotować jajko na miękko?
Jajko na miękko powinno mieć lekko płynne żółtko, które delikatnie rozleje się po przecięciu białka. Aby ugotować jajko na miękko, od momentu zagotowania wody, należy gotować je od 3,5 minuty do 5,5 minuty (czas zależy od wielkości jaj). Po tym czasie należy schłodzić jajka, aby zatrzymać proces gotowania. Do sałatki z naszego przepisu idealnie będą się też nadawały jajka w koszulkach, czyli jaja gotowane bez skorupki. Takie jajka również mają płynne żółtko.
Jak zrobić sałatkę z jajek na miękko?
Ważne jest, aby krojąc jajka, nie zmarnować płynnego żółtka. Dlatego jajko można posiekać o razu w misce, albo robić to na desce, z której potem łatwo całą zawartość zgarnąć do miski. Ja lubię dodać do tego dania łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany, ale czasem zastępuję ją gęstym jogurtem greckim. Śmietanę i jajka trzeba dobrze wymieszać, chodzi o to, aby płynne żółtko połączyło się z nią.
Dla mnie nie ma lepszej wersji tej sałatki z jajek, niż ta z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego. To jednak opcja dostępna jedynie w sezonie na czosnek. Poza nim ratuję się szczypiorkiem, który jest dostępny w sklepach przez cały rok. Jeśli hodujesz własny szczypior na parapecie, będzie idealny do takiej sałatki.
Przepis: Sałatka z jajek na miękko
Lekka sałatka śniadaniowa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 307
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku lub czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie jajekJajka ugotuj na miękko i posiekaj. Przełóż do miski.
- Robienie sałatkiJajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw sola i pieprzem, dodaj szczypior lub czosnek niedźwiedzi.
Gotową sałatkę można zajadać solo, ale można też zaserwować z kromką dobrego, ciemnego pieczywa lub chrupiącą grzanką.