Zimowa surówka z przepisu babci smakuje obłędnie. Wyjątkowo zdrowa i gotowa w 15 minut

Dodano:
Zimowa surówka z selera z bakaliami Źródło: Shutterstock / Alp Aksoy
Seler w połączeniu z jabłkiem, bakaliami i sosem na bazie jogurtu tworzy smaczną i zdrową surówkę. Jest idealna do zimowych obiadów, ale sprawdzi się również jako przekąska.

Przepis na tę obłędną surówkę dostałam od babci. Serwowała ją zazwyczaj do niedzielnych obiadów, szczególnie na początku roku, kiedy trudno było o świeżą dawkę witamin, poza jabłkami i warzywami korzeniowymi. Często też po świątecznych wypiekach zostawały babci drogocenne wówczas bakalie i orzechy. To właśnie one są smakowym wyróżnikiem tej wyjątkowej surówki. Jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza pieczonych lub duszonych, ale sprawdzi się także jako lekka przekąska.

Jak zrobić zimową surówkę z bakaliami?

Bazą tej zimowej dawki witamin jest warzywno-owocowy duet selera korzeniowego i jabłka. Do przygotowania surówki wybieraj świeże i jędrne korzenie selera oraz jabłka o kwaskowatym smaku, takie jak szara reneta czy antonówka, które dobrze zrównoważą słodycz bakalii. Rodzynki warto namoczyć w ciepłej wodzie lub soku pomarańczowym na kilka minut przed dodaniem do surówki, aby stały się miękkie i bardziej soczyste. Orzechy włoskie można delikatnie uprażyć na suchej patelni, aby wzmocnić ich aromat.

Porada: po starciu selera i jabłek skrop je od razu sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu.

Przepis: Zimowa surówka z bakaliami

Zdrowy warzywno-owocowy duet selera korzeniowego i jabłka w towarzystwie eleganckich bakalii.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
217 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g selera korzeniowego
  • 150 g jabłek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałów
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Na sos:

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSeler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub także zetrzyj na tarce. Po starciu polej je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki, a rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut, aby zmiękły, a potem odsącz i osusz.
  2. Przygotowanie sosuW miseczce połącz majonez z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Mieszanie składnikówW dużej misce wymieszaj starty seler, pokrojone jabłko, orzechy, rodzynki i migdały. Dodaj sos i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. DekorowanieGotową surówkę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
  5. ChłodzenieSurówkę możesz podawać od razu, ale warto ją schłodzić w lodówce, przynajmniej przez 30 minut.

Surówkę możesz podawać od razu, ale najlepiej smakuje po minimum 30 minutach spędzonych w lodówce, gdy smaki się przegryzą.

Co dodać do zimowej surówki z bakaliami?

Z tą prostą surówką możesz poeksperymentować, przede wszystkim z różnymi rodzajami bakalii. Zamiast orzechów włoskich użyj np. migdałów, nerkowców, a zamiast rodzynek – suszonych moreli lub daktyli. Płatki migdałów można zastąpić posiekanymi migdałami w całości lub prażonymi wiórkami kokosowymi dla zmiany smaku. Możesz dodać także bardzo zdrową suszoną żurawinę. Aby wzbogacić smak, spróbuj dodać szczyptę cynamonu lub odrobinę gałki muszkatołowej.

Wskazówka: jeśli zależy ci na obniżeniu kaloryczności, to zamiast majonezu możesz dodać grecki jogurt, który jest zdrowszą alternatywą, a także bardziej kremową bazą do surówki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...