Zimowa surówka z przepisu babci smakuje obłędnie. Wyjątkowo zdrowa i gotowa w 15 minut
Przepis na tę obłędną surówkę dostałam od babci. Serwowała ją zazwyczaj do niedzielnych obiadów, szczególnie na początku roku, kiedy trudno było o świeżą dawkę witamin, poza jabłkami i warzywami korzeniowymi. Często też po świątecznych wypiekach zostawały babci drogocenne wówczas bakalie i orzechy. To właśnie one są smakowym wyróżnikiem tej wyjątkowej surówki. Jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza pieczonych lub duszonych, ale sprawdzi się także jako lekka przekąska.
Jak zrobić zimową surówkę z bakaliami?
Bazą tej zimowej dawki witamin jest warzywno-owocowy duet selera korzeniowego i jabłka. Do przygotowania surówki wybieraj świeże i jędrne korzenie selera oraz jabłka o kwaskowatym smaku, takie jak szara reneta czy antonówka, które dobrze zrównoważą słodycz bakalii. Rodzynki warto namoczyć w ciepłej wodzie lub soku pomarańczowym na kilka minut przed dodaniem do surówki, aby stały się miękkie i bardziej soczyste. Orzechy włoskie można delikatnie uprażyć na suchej patelni, aby wzmocnić ich aromat.
Porada: po starciu selera i jabłek skrop je od razu sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu.
Przepis: Zimowa surówka z bakaliami
Zdrowy warzywno-owocowy duet selera korzeniowego i jabłka w towarzystwie eleganckich bakalii.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 217 w każdej porcji
Składniki
- 350 g selera korzeniowego
- 150 g jabłek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałów
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Na sos:
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSeler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub także zetrzyj na tarce. Po starciu polej je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki, a rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut, aby zmiękły, a potem odsącz i osusz.
- Przygotowanie sosuW miseczce połącz majonez z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.
- Mieszanie składnikówW dużej misce wymieszaj starty seler, pokrojone jabłko, orzechy, rodzynki i migdały. Dodaj sos i ponownie dokładnie wymieszaj.
- DekorowanieGotową surówkę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
- ChłodzenieSurówkę możesz podawać od razu, ale warto ją schłodzić w lodówce, przynajmniej przez 30 minut.
Surówkę możesz podawać od razu, ale najlepiej smakuje po minimum 30 minutach spędzonych w lodówce, gdy smaki się przegryzą.
Co dodać do zimowej surówki z bakaliami?
Z tą prostą surówką możesz poeksperymentować, przede wszystkim z różnymi rodzajami bakalii. Zamiast orzechów włoskich użyj np. migdałów, nerkowców, a zamiast rodzynek – suszonych moreli lub daktyli. Płatki migdałów można zastąpić posiekanymi migdałami w całości lub prażonymi wiórkami kokosowymi dla zmiany smaku. Możesz dodać także bardzo zdrową suszoną żurawinę. Aby wzbogacić smak, spróbuj dodać szczyptę cynamonu lub odrobinę gałki muszkatołowej.
Wskazówka: jeśli zależy ci na obniżeniu kaloryczności, to zamiast majonezu możesz dodać grecki jogurt, który jest zdrowszą alternatywą, a także bardziej kremową bazą do surówki.