Ta sałatka ziemniaczana z boczkiem to klasyk! Sprawdź prosty przepis, który zawsze smakuje genialnie
Sałatki ziemniaczane są nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo sycące. To sprawia, że ich popularność nie słabnie. Dodatek ogórków kiszonych nadaje im wyrazistego charakteru, a w połączeniu z boczkiem stanowią trio, któremu trudno się oprzeć.
Jak zrobić najprostszą sałatkę ziemniaczaną?
Bazą tej pysznej i prostej sałatki są ziemniaki. Aby ziemniaki w sałatce miały odpowiednią konsystencję, nie gotuj ich zbyt długo. Powinny być miękkie, ale nie rozpadające się, więc najlepiej gotować je na średnim ogniu przez 20-25 minut. Warto gotować je w mundurkach. Zachowają wówczas więcej składników odżywczych – ich skórka zawiera błonnik i minerały, a jej obecność sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca.
Porada: mój patent na podkręcenie smaku to dodanie jednej łyżeczki wody z ogórków kiszonych do sosu. Dzięki temu sałatka nabierze wyrazistszego charakteru. Moja prosta sałatka ziemniaczana najlepiej smakuje po przynajmniej 30 minutach spędzonych w lodówce, ponieważ smaki mają czas się przegryźć. Jeśli się rozwarstwiła (np. śmietana się oddzieliła), wystarczy ją delikatnie wymieszać przed podaniem, aby przywrócić jej jednolitą konsystencję.
Przepis: Najprostsza sałatka ziemniaczana
Gotowane ziemniaki, kiszone ogórki i aromatyczny wędzony boczek wzbogacone cebulką.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 469 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego
- 3-4 kiszone ogórki
- 1/2 pęczka cebulki dymki lub szczypiorku
Na sos:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka wody z ogórków kiszonych
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 1 kiszony ogórek
- 1 cebulka dymka lub kilka źdźbeł szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówUmyj ziemniaki, ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się (około 20-25 minut). Następnie odcedź, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w grubszą kostkę. Cebulkę dymkę lub szczypiorek umyj i posiekaj. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, a boczek w kostkę.
- Przygotowanie sosuW osobnej miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę z majonezem i musztardą. Dodaj jedną łyżeczkę wody z ogórków kiszonych. Dopraw solą i pieprzem.
- Łączenie składnikówW dużej misce połącz pokrojone ziemniaki, plasterki kiszonych ogórków, boczek i cebulkę lub szczypiorek. Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj, aby nie rozgnieść ziemniaków.
- ChłodzenieSałatkę schłodź w lodówce przez minimum 30 minut, aby smaki się „przegryzły”.
- PodaniePrzełóż sałatkę do miski, udekoruj kilkoma plasterkami ogórka i posiekaną cebulką lub szczypiorkiem.
Ogórek kiszony – idealny do sałatek ziemniaczanych
Ogórek kiszony to ulubiony kompan ziemniaka. W sałatkach ziemniaczanych sprawdza się idealnie. Co istotne, jest wyjątkowo niskokalorycznym produktem – 100 g zawiera tylko 11 kalorii. Jest bogaty w witaminy, m.in. B, C, K, a także w minerały, takie jak potas, magnez i wapń oraz błonnik.
Co dodać do najprostszej sałatki ziemniaczanej
Sałatkę w prosty sposób można zmodyfikować, dodając inne warzywa, np. paprykę, gotowaną marchewkę czy groszek z puszki. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej jajka gotowane na twardo. Możesz także wzbogacić ją o mięsny dodatek w postaci np. kawałków grillowanego lub pieczonego kurczaka. Sałatka będzie smakować wybornie z kotletami z piersi kurczaka w chrupiącej panierce.