Te kluski z cebulką i boczkiem to smak dzieciństwa! Sprawdź prosty przepis na domowy obiad
Kluski z cebulką i boczkiem to klasyka, która zawsze smakuje. Są idealnym obiadem, szczególnie na zimowe dni.
Polska kuchnia nie może obyć się bez klusek, a każdy region ma swoją unikalną wersję. Szagówki to wielkopolska specjalność, kluski śląskie pochodzą ze Śląska, a w Małopolsce popularne są kluski kładzione. Moja wielkopolska babcia podawała mi tradycyjne ziemniaczane kluseczki z dodatkiem cebulki i boczku. Ten niezapomniany smak dzieciństwa zawsze odtwarzam zimową porą, bo wówczas babcine kluseczki smakują najlepiej.
Jak zrobić kluski z cebulką i boczkiem?
Bazą klusek są ziemniaki. W przepisie mojej babci były one gotowane. Do klusek najlepsze są ziemniaki mączyste, np. odmiany typu C. Mają więcej skrobi, dzięki czemu kluski są miękkie i dobrze się formują. Ciasto na kluski nie może być zbyt twarde ani zbyt rzadkie. Jeśli ziemniaki są wodniste, odciśnij nadmiar wilgoci lub dodaj więcej mąki, ale z umiarem, zbyt duża jej ilość sprawi, że kluski będą gumowate.
Porada: smaż boczek na małej mocy palnika, aby tłuszcz powoli się wytapiał. Dzięki temu boczek będzie równomiernie chrupiący, a tłuszcz idealny do podsmażania cebuli.
Przepis: Kluski z cebulką i boczkiem
Ziemniaczane kluski w towarzystwie chrupiącego boczku i aromatycznej cebulki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 576 w każdej porcji
Składniki
Na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Na cebulkę z boczkiem:
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła lub smalcu
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPrzygotowanie składników Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dokładnie odparuj i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a boczek pokrój w kostkę.
- Przygotowanie klusekDo zimnych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto – nie powinno być zbyt lepkie ani zbyt twarde. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką na gruby wałek (ok. 1,5 cm średnicy). Następnie lekko spłaszcz wałek i nożem krój kluski według uznania, np. na prostokąty lub pod kątem, w kształt małych rombów.
- Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową.
- Przygotowanie cebulki z boczkiem:Na patelnię wrzuć boczek i smaż na małym ogniu, aż stanie się chrupiący. Dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula będzie złocista i miękka. Na koniec dodaj masło lub smalec, aby nadać daniu głębszego smaku. Dopraw pieprzem.
- PodanieGotowe kluski wymieszaj z gorącą cebulką i boczkiem lub polej je przed podaniem.
Co dodać do klusek z cebulką i boczkiem?
Smak tego prostego dania można bardzo łatwo urozmaicić. Możesz do masy ziemniaczanej dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub drobno posiekaną natkę pietruszki. Dzięki temu kluski zyskają inny aromat. Z kolei do cebulki i boczku dodaj czosnek, suszone zioła (np. majeranek) lub płatki chili dla delikatnej ostrości. Kluski z cebulką i boczkiem świetnie smakują również z dodatkiem śmietanowego sosu lub kremowego sosu pieczarkowego.
Wskazówka: jeśli zostaną ci kluski, możesz ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać cebulką z boczkiem, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.