W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składników
Mięso nie jest tanie, ani zdrowe. Zresztą potrafi się znudzić. Jeśli więc z któregoś z tych powodów, nie chcecie przyrządzać mięsa na dzisiejszy obiad, mam dla was doskonałą propozycję. Są nią chrupiące kotlety o niezwykłym smaku i aromacie. Do ich przygotowania wystarczą dwa podstawowe składniki – pieczarki i jajka oraz kilka dodatków.
Jak przygotować pieczarki do kotletów?
Pieczarki przeznaczone na kotlety trzeba umyć i rozdrobnić. Jeśli są świeże i białe, nie trzeba ich obierać. Jeśli chodzi o rozdrabnianie, najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, drobno posiekać lub rozdrobnić przy pomocy malaksera. Potem grzyby trzeba podsmażyć na maśle i poddusić, by odparował z nich płyn. Dzięki temu grzyby zmiękną i zyskają wyrazisty smak i aromat.
Jak zrobić kotlety z pieczarek i jajek?
By przygotować kotlety z pieczarek i jajek, grzyby trzeba podsmażyć, zaś jajka ugotować na twardo. Potrzebne też będą dwa surowe jajka, które pomogą nam połączyć składniki oraz spora ilość bułki tartej, która wraz z jajkiem będzie stanowiła spoiwo. Istotnym dodatkiem jest też posiekana natka pietruszki, która dodaje kotletom orzeźwiającego smaku.
Przepis: Kotlety z pieczarek i jajek
Aromatyczne, chrupiące kotlety z pieczarek i gotowanych jaj
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 7 jajek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- pęczek natki pietruszki
- 80 g tartej bułki + do obtaczania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników5 jajek ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, drobno posiekaj. Pieczarki opłucz, osącz, zetrzyj na dużych oczkach. Przesmaż na łyżce masła, odparuj nadmiar płynu, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na reszcie masła. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Mieszanie składnikówPosiekane jajka, podsmażone pieczarki i cebulę oraz posiekaną natkę umieść w misce. Dodaj surowe jajka, tartą bułkę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki, w razie potrzeby zwiększ nieco ilość tartej bułki.
- Formowanie i smażenie kotletówZ przygotowanej masy formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Kotlety z pieczarek i jajek – wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym kotlety wyjdą soczyste i smaczne.
- Do masy na kotlety nie należy dodawać o wiele więcej tartej bułki, niż to przewiduje przepis. Nadmiar tego składnika sprawi bowiem, że kotlety zrobią się twarde.
- Składniki na kotlety należy dość drobno posiekać. Dzięki temu całość będzie się dobrze trzymała.
- Masę na kotlety najlepiej wymieszać łyżką. Można też wyrobić dłonią, jednak wtedy kotlety wyjdą bardziej zbite.