Jajecznicę z pomidorami robię tylko w taki sposób. Wychodzi idealnie kremowa
Jajecznica z pomidorami to jeden ze śniadaniowych klasyków. Można ją przyrządzić na różne sposoby i dodać do niej ulubione dodatki. Jeden z pomysłów to jajecznica z pomidorami Magdy Gessler – znana restauratorka robi ją na pomidorkach koktajlowych i dodaje do wszystkiego jeszcze łyżkę passaty. Ja dziś proponuję nieco inny sposób, to opcja dobra dla tych, którzy wolą, jak pomidorki w jajecznicy pozostają soczyste i jędrne.
Jak zrobić jajecznicę z pomidorami?
Choć zdarza mi się najpierw przesmażyć pomidory i dopiero dodać jajka, to jednak wolę opcję z dodawaniem pomidorów do jajek i jednoczesnego ich wylewania na patelnię. Ten patent sprawia, że pomidory nie rozpadają się na patelni. Do zrobienia takiej jajecznicy najlepiej wykorzystać sam zwarty miąższ. Sekretem kremowości jajecznicy jest dodatek odrobiny mleka, można też dodać zamiast mleka śmietanę kremówkę.
Jajecznicę można usmażyć także na dobrej oliwie, jednak klasyczna wersja to ta z masłem, które jest doskonałym nośnikiem smaku i idealnie komponuje się z jajkami.
Przepis: Jajecznica z pomidorami
Pomysł na szybkie śniadanie na ciepło.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 427
Składniki
- 2 jajka
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mleka 3,2%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZ pomidora wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój na kawałki. Jajka lekko wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Do jajek dorzuć pomidory.
- Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej masło. Wylej jajecznicę i smaż do ulubionej konsystencji.
Inspiracja: do jajecznicy z pomidorami możesz dodać także cebulę. Wówczas zeszklij pokrojoną cebulę na maśle i dopiero wylej na patelnię jajka z pomidorami.
Jak podawać jajecznicę z pomidorami?
Jajecznicę z pomidorami warto udekorować ulubioną zielenią. Może to być szczypiorek, może też być koperek czy natka pietruszki. Do pomidorów będzie też pasowała świeża bazylia. Na talerzu z jajecznicą można również wyłożyć liście rukoli, roszponki lub szpinaku, a jeśli lubisz awokado, wkrój na talerz kilka zielonych plasterków i skrop je sokiem z limonki.
Taka jajecznica rewelacyjnie smakuje na kanapkach czy grzankach, ale można ją też zawinąć w tortille czy naleśniki. Jajecznicę możesz również zaserwować z usmażonym na chrupko plastrem boczku.