Ziemniaki w mundurkach nadziewam prostym farszem. Są idealne na przekąskę i kolację
Szukacie oryginalnego pomysłu na sycącą przekąskę lub pyszną kolację? A może przygotujecie proste ziemniaki w mundurkach? Po nadzianiu farszem i zapieczeniu będą smakować fantastycznie. A, że są pożywne, takim daniem można się będzie najeść. Innymi zaletami tej potrawy są niski koszt i łatwość przygotowania. Także nie zwlekajcie, tylko do dzieła!
Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?
Ponieważ ziemniaki będziemy tylko zapiekać, wcześniej muszą być poddane obróbce termicznej. Najlepiej je ugotować w mundurkach. W tym celu trzeba je dokładnie wyszorować, opłukać i wrzucić na osolony wrzątek. Gdy ponownie się zagotują, trzeba je gotować jeszcze ok. 30 minut, aż łatwo będzie się w nie wbijać ostrze noża. Co prawda ziemniaki do zapiekania można też wcześniej upiec, jednak nie polecam piec ich specjalnie na tę okazję. Trwa to bowiem dość długo i wysokie będą koszty zużycia energii czy gazu. Jeśli jednak upieczecie je przy okazji, rzecz jest godna uwagi.
Jak zrobić pożywne łódeczki z ziemniaków?
Do przygotowania pożywnych łódeczek wystarczą ziemniaki i dwa dodatki. Ziemniaki najpierw trzeba ugotować, a potem szybko przygotować prosty farsz, nadziać nim wydrążone ziemniaki i całość zapiec.
Przepis: Łódeczki ziemniaczane
Łódeczki ziemniaczane z serem i boczkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- sól
- 100 g wędzonego boczku
- 150 g startej mozzarelli lub innego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 30-35 minut. Odcedź je, przestudź. Każdy przekrój wzdłuż na połowę. Z każdej połówki wydrąż część miąższu. Możesz go wykorzystać do farszu lub dodać do zupy.
- Nadziewanie i zapiekanie ziemniakówBoczek pokrój w słupki, wymieszaj ze startym serem. Możesz też dodać do nich wydrążony, posiekany miąższ z ziemniaków. Farszem napełnij wydrążone ziemniaki. Piecz je ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Boczek przed wymieszaniem z serem można lekko zrumienić na patelni.
Jaki sos pasuje do łódeczek z ziemniaków?
Łódeczki z ziemniaków warto podać z sosem, a wtedy potrawa będzie smaczniejsza i bardziej soczysta. Sos powinien być lekki, by zbytnio nie przytłoczyć ziemniaków. Może to być sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego oraz czosnku i posiekanego koperku lub innej zieleniny. Jeśli macie dość rzadki jogurt, możecie go połączyć z niewielką ilością kremowego twarożku lub twarogu sernikowego z wiaderka.