Ta pizza skradła serca i podniebienia mojej rodziny. Robię ją z nietypowymi dodatkami
Pizza ze szpinakiem zachwyca nie tylko apetycznym wyglądem. Połączenie kremowego sosu o delikatnym, czosnkowym smaku, zielonej i żółtej papryki, pieczarek, słodkiej kukurydzy, czarnych oliwek i sera mozzarella zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.
Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?
Połową sukcesu podczas przygotowywania domowej pizzy jest prosty przepis na ciasto. Ciasto na pizzę wymaga długiego wyrabiania. Zanim przystąpisz do formowania placków, ciasto powinno podwoić swoją objętość, wyrastając w ciepłym miejscu. Najlepiej piec domową pizzę na specjalnym kamieniu, ale jeżeli nie posiadasz tego akcesorium, to polecam upiec pizzę na odwróconej do góry dnem i mocno nagrzanej blasze z wyposażenia piekarnika. Blachę umieść na 4 poziomie piekarnika lub 3 poziomie, jeżeli twój piekarnik zbyt mocno przypieka potrawy z wierzchu. Aby zapobiec przypaleniu się spodu pizzy na blasze, umieszczam placek na papierze do pieczenia.
Domowa pizza ze szpinakiem – krok po kroku
Ciasto na pizzę robię ze świeżymi drożdżami. Woda do rozczynu powinna być ciepła, ale jej temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza. Drożdże, oliwa z oliwek lub olej roślinny i mąka na pizzę (najlepiej typ 00) powinny mieć temperaturę pokojową.
Placki na pizzę formuję ręcznie, ugniatając i rozciągając porcje gotowego ciasta. Jeżeli nie masz wprawy w przygotowaniu pizzy, to możesz ułatwić sobie formowanie ciasta, korzystając z wałka. Na gotowe placki trzeba nałożyć sos o temperaturze pokojowej – jeżeli sos będzie gorący, to zaparzy ciasto, a zimny sos sprawi, że ciasto wyjdzie zbite. Inne dodatki również powinny mieć temperaturę pokojową.
Przepis: Pizza ze szpinakiem
Z poniższego przepisu upieczesz 2 spore pizze na cienkim cieście lub jedną dużą na grubym cieście.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 50 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na ciasto:
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2/3 łyżeczki cukru
- 2/3 łyżeczki soli
Na biały sos:
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki masła klarowanego lub masła świeżego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Dodatki:
- 400 g świeżych liści szpinaku
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 małej papryki zielonej
- 1/2 małej papryki żółtej
- 5 dużych pieczarek
- 200 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynuŚwieże drożdże pokrusz i utrzyj z cukrem w wysokim garnuszku lub misce. Dodaj ciepłą wodę oraz 2-3 łyżki mąki pszennej i wymieszaj. Przykryj naczynie i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie rozczyn powinien mocno się spienić i podwoić swoją objętość.
- Łączenie składników ciastaMąkę pszenną przesiej do dużej miski. Dodaj sól oraz oliwę i wymieszaj. Do miski z mąką, solą i oliwą dodaj wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Czas ręcznego wyrabiania ciasta na pizzę to około 15 minut. Możesz również wyrobić ciasto robotem kuchennym – wystarczy 8-10 minut wyrabiania. Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do dużej miski. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Przygotowanie białego sosuCebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na klarowanym maśle. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Zalej zawartość patelni śmietaną kremówką, dodaj oregano oraz bazylię i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw gotowy sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: jeżeli chcesz, żeby sos miał bardziej wyrazisty, czosnkowy smak, to po wyłączeniu grzania dodaj do niego nieco przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Przygotowanie dodatkówSzpinak pozbaw łodyżek oraz umyj. Sparz umyty szpinak na sitku, przelewając liście wrzącą wodą. Sparzony szpinak pozostaw do odcieknięcia. Żółtą i zieloną paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Oliwki i kukurydzę odsącz z zalewy. Pokrój oliwki w plasterki. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Formowanie i ponowne wyrastanie ciastaWyrośnięte ciasto na pizzę odpowietrz, ugniatając je dłońmi, a następnie ponownie uformuj w kulę. Podziel ciasto na dwie równe części i z każdej uformuj kulę. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzewanie piekarnikaWstaw do piekarnika kamień do pieczenia pizzy lub blachę z wyposażenia piekarnika Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- Formowanie pizzyJeżeli chcesz upiec pizzę na blasze z wyposażenia piekarnika, to przygotuj papier do pieczenia i z jednej kuli ciasta uformuj na nim placek o grubości 5-8 mm. Brzegi ciasta powinny być nieco wyższe. Porada: piekąc pizzę na kamieniu, podsyp formowany placek mąką pszenną. Posmaruj ciasto cienką warstwą białego sosu. Na sos wyłóż ser mozzarella, pieczarki, zieloną i żółtą paprykę, oliwki, kukurydzę i zblanszowany szpinak. Możesz dodatkowo posypać pizzę oregano, bazylią lub przyprawą do pizzy.
- PieczenieDelikatnie przełóż gotową do pieczenia pizzę na deskę do krojenia. Otwórz piekarnik i przełóż pizzę razem z papierem do pieczenia na nagrzaną blaszkę z wyposażenia piekarnika. Jeżeli używasz kamienia do pieczenia, to posyp deskę odrobiną mąki, żeby ciasto się nie przykleiło i zsuń ją na gorący kamień. Piecz pizzę na cienkim cieście 10-12 minut, a pizzę na grubym cieście około 15 minut. Powtórz czynności, robiąc drugą pizzę.
Jak podawać pizzę ze szpinakiem?
Pizzę ze szpinakiem podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować potrawę listkami bazylii. Idealnym dodatkiem do tej konkretnej pizzy jest klasyczne zielone pesto.