Z prostego ciasta i cebuli robię przepyszną przekąskę. Na jej widok ślinka cieknie
Tarty mogą być słodkie i wytrawne. Pierwsze są idealne na deser, drugie doskonale sprawdzą się w roli przekąski, przystawki lub ciepłej kolacji. Dziś pomysł na oryginalną, wytrawną tartę cebulową. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca smakiem i wyglądem.
Co to jest Tarta Tatin?
Tarta Tatin to francuska tarta odwrócona. Zwykle występuje w wersji słodkiej, ale można ją także przygotować na słono. Przygotowanie tej tarty polega na podsmażeniu lub skarmelizowaniu składników, takich jak np.: jabłka, gruszki, cebula, ułożeniu ich w formie, a potem przykryciu ciastem i upieczeniu.
Do przykrycia farszu zazwyczaj używa się ciasta kruchego, choć można też sięgnąć po ciasto francuskie. Przy tym drugim trzeba jednak uważać, by zbytnio się nie wybrzuszyło w czasie pieczenia. Po przykryciu farszu ciastem, brzegi ciasta należy podwinąć do środka, tak by po odwróceniu upieczonej tarty był widoczny wyższy brzeg.
Jak zrobić odwracaną tartę cebulową?
Tarta cebulowa jest pełna smaku i aromatu. To dzięki karmelizowanej cebuli i dodatkowi ziół prowansalskich. Cebulę kroi się w grube talarki, a potem podsmaża je na tłuszczu z dodatkiem cukru, octu balsamicznego i ziół. Danie to jest bardzo proste, ale niezwykle eleganckie i smaczne.
Przepis: Cebulowa tarta Tatin
Odwracana tarta cebulowa z kruchym ciastem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 4–5 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3–4 łyżki octu balsamicznego
- 2–3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Na ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo mąki dodaj kawałki schłodzonego masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtko i sól, zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
- Karmelizowanie cebuliCebule obierz, pokrój w grube krążki, nie rozdzielaj ich. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj plastry cebuli i smaż je przez około 10-15 minut, mieszając co jakiś czas, aż cebula zacznie się karmelizować i zmięknie. Dodaj cukier trzcinowy i ocet balsamiczny i zwiększ ogień, aby cebula się lekko skarmelizowała. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Lekko przestudź.
- Formowanie i pieczenie tartyDno formy na tartę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej krążki skarmelizowanej cebuli. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm. Przykryj nim cebulę, podwijając brzegi do środka. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Wyjmowanie tartyUpieczona tartę wyjmij z piekarnika i odczekaj 5 minut, aby lekko ostygła. Formę z tartą przykryj płaskim talerzem i odwróć formę do góry nogami, by tarta znalazła się na talerzu. Przed podaniem możesz ją posypać świeżymi, posiekanymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem.
Inna wersja tarty cebulowej
Odwracaną tartę cebulową można przygotować z dodatkiem gotowego ciasta francuskiego. Będzie przy niej mniej pracy, a efekt też będzie apetyczny i smaczny. Z cebuli możecie również przyrządzić klasyczną tartę. Wtedy formę na tartę należy wyłożyć ciastem francuskim lub kruchym i chwilę je podpiec. Potem można na nią wyłożyć masę twarożkową i obłożyć ją skarmelizowaną cebulą. Tartę należy piec ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.