Podsmażam warzywa i zalewam je pożywną masą. To danie sprawdzi się nie tylko na kolację

Dodano:
Frittata z warzywami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Lubię smaczne kolacje na ciepło, dlatego wyszukuję ciekawe przepisy. Ostatnio znalazłam jeden w kuchni włoskiej i zachwycił moją rodzinę. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a danie powala smakiem i jest bardzo zdrowe.

Wieczór to w zasadzie jedyny czas w ciągu tygodnia, kiedy możemy usiąść całą rodziną przy stole i zjeść wspólny posiłek. Dlatego staram się by były on smaczny i wyjątkowy. Największym powodzeniem w moim domu cieszą się ciepłe potrawy. Wyszukuję więc dość proste przepisy i raz-dwa robię smaczną kolację. Tak było z frittatą, którą tak naprawdę można podać też na śniadanie, a nawet na obiad. Danie robi się szybko, a jest pożywne i lekkie.

Co to jest frittata?

Frittata to włoska potrawa jajeczna, podobna do omletu. Jest jednak znacznie bogatsza w dodatki. Zwykle dorzuca się do niej przeróżne warzywa, które dodają potrawie smaku i zwiększają jej wartość odżywczą. Frittatę można przyrządzić na samej patelni, ale zwykle częściowo się ją smaży, a trochę piecze. Najlepiej smakuje podana na ciepło, choć można ją też zjeść na zimno, np. na przekąskę.

Jak zrobić frittatę pełną warzyw?

Przygotowanie frittaty jest bardzo proste. Trzeba je rozpocząć od pokrojenia i podsmażenia, ewentualnie podgotowania warzyw. Ja zwykle dorzucam też do niej pieczarki, bo doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Warzywa zalewa się masą jajeczną i całość smaży na patelni lub piecze.

Przepis: Frittata pełna warzyw

Omlet z piekarnika z dużym dodatkiem warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 1/4 szklanki mleka lub śmietany
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 1/3 szklanki startego sera
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • sól, pieprz
  • świeże zioła do posypania, np. szczypiorek, natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywBrokuł podziel na różyczki, obgotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
  2. Podsmażanie warzywNa dużej patelni rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko się zeszkli. Dodaj paprykę, pieczarki i brokuł, smaż 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
  3. Przygotowanie masy jajecznejW dużej misce roztrzep jajka z mlekiem lub śmietaną. Dodaj sól, pieprz oraz połowę startego sera i dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do naczynia do zapiekania, zalej je masą jajeczną, lekko wymieszaj. Posyp po wierzchu serem.
  4. Pieczenie frittatyFrittatę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, aż frittata całkowicie się zetnie i lekko zarumieni. Przed podaniem posyp ją posiekanymi ziołami.

Wskazówka: Do frittaty można dodać różne sery, np. fetę, ricottę, goudę.

Jak podać włoską frittatę?

Do frittaty warto podać lekką sałatkę, np. z sałaty i pomidorków koktajlowych. Dobrze też będzie pasować do niej chrupiące pieczywo, np. bagietka, chleb pełnoziarnisty lub focaccia, a także lekki sos jogurtowy. Frittatę można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni i podgrzać w piekarniku lub na patelni przed podaniem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...