Sięgają po nie tylko doświadczeni grzybiarze. To jedne z najsmaczniejszych grzybów w polskich lasach
Mowa o gąsce zielonce, charakterystycznym grzybie blaszkowym o zielonożółtym kolorze. Mówi się na nią często po prostu zielonka albo bedłka zielonka. To grzyb z rodziny gąskowatych, dość popularny w lasach i dopuszczony do obrotu handlowego, jednak niewielu grzybiarzy po nią sięga. Tymczasem zdaniem wielu, to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Gąska zielonka ma bardzo przyjemny smak i aromat.
Zbierając jednak te grzyby, trzeba pamiętać, że w rodzinie gąskowatych są także grzyby niejadalne oraz trujące. To m.in. trująca gąska siarkowa (zdradza ją jednak nieprzyjemny zapach). Niedoświadczeni grzybiarze mogą również pomylić gąski zielonki ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawym (muchomorem sromotnikowym). Dlatego zawsze przy zbieraniu grzybów trzeba stosować zasadę ograniczonego zaufania, a w razie wątpliwości zostawić grzyby lub pokazać je grzyboznawcy.
Jak wykorzystać gąskę zielonkę w kuchni?
Gąska zielonka jest bardzo smacznym i wdzięcznym grzybem, którego można wykorzystać do zrobienia wielu potraw. Trzeba pamiętać, aby zawsze gąski dobrze opłukać (zaleca się zrobić to kilkukrotnie w osolonej wodzie). Zielonki rosną zwykle na piaszczystej glebie, stąd ich czyszczenie może przysporzyć nieco trudu.
Gąski zielonki można marynować, suszyć, mrozić, wykorzystywać do zrobienia zup i sosów. My szczególnie polecamy prosty sos śmietanowy z zielonek.
Jak zrobić sos z gąsek zielonek?
Aby zrobić sos, wystarczy przesmażyć grzyby z cebulą i przyprawami na maśle, a potem dusić w śmietanie (proponujemy słodką śmietanę 30%, ale można również zrobić sos na bazie kwaśnej śmietany 18%).
Przepis: Sos z gąsek
Gąski zielonki to doskonała baza to pysznego sosu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 339 w każdej porcji
Składniki
- 500 g gąsek zielonek
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówGąski oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj.
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i smaż wszystko chwilę. Dorzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj śmietanę i duś sos ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Sos z gąsek doskonale smakuje jako sos do makaronów, ryżu czy kasz. Można go również zaserwować z gotowanymi ziemniakami.