Ta zupa rozgrzewa jak żadna inna. Robię ją na jesienne obiady dla rodziny
Tę zupę w stylu meksykańskim robię zawsze, gdy mam ochotę dobrze się rozgrzać. Inspirowana jest enchiladą, czyli kukurydzianą tortillą wypełnioną dobrze doprawionym mięsem i warzywami. U mnie zamiast ostrej mielonej wołowiny czy wieprzowiny w zupie pojawia się delikatna pierś z kurczaka, ale warzywa pozostają „w klimacie”. Wrzucam bowiem d zupy czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę i dobrze doprawione pomidory. Zupa jest sycąca i bardzo smaczna, a wykonanie proste. Polecam podać ją na jesienny obiad.
Jak zrobić pyszną zupę enchilada?
Wykonanie tego rozgrzewającego meksykańskiego dania zajmie ci mniej niż godzinę. Potrzebujesz tylko pokroić pierś z kurczaka i świeże warzywa, a potem w odpowiednie kolejności je podsmażyć. Krótkie gotowanie składników w bulionie z dodatkiem aromatycznych pomidorów dopełni całości.
Przepis: Zupa enchilada z kurczakiem
Pyszna zupa w stylu meksykańskim, która przyjemnie cię rozgrzeje.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 300 g filetu kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 240 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść, pokrój go w paseczki. Fasolę i kukurydzę z puszki odcedź, dokładnie opłucz. Paprykę umyj, pokrój w paseczki. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin i posiekaj. Pomidory z puszki zmiksuj na gładką masę.
- Smażenie warzyw i kurczakaNa dnie głębokiego garnka rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, kmin rzymski, cynamon oraz wszystkie papryki w proszku i smaż przez 1-2 minuty. Wrzuć kurczaka oraz paprykę i podsmażaj jeszcze przez 3 minuty.
- Gotowanie zupy enchiladaDo garnka wlej bulion oraz zblendowane pomidory. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 10 minut bez przykrycia. W międzyczasie dodaj koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę i fasolę z puszki. Na koniec dopraw zupę oregano, solą oraz pieprzem.
Jak podać rozgrzewającą zupę w stylu meksykańskim?
Do meksykańskiego dania idealnie pasują tarta żółta mozzarella, chipsy kukurydziane z tortilli oraz kwaśna śmietana. Bardzo często podaję ten sycący posiłek z dodatkową porcją ostrych papryczek. Mój mąż szczególnie upodobał sobie takie „wykończenie” dania. Dorzuca do tego jeszcze spore ilości listków kolendry. Na moim talerzu też zwykle się pojawiają, ale zamiast jalapeño dokładam jeszcze kawałki dojrzałego awokado.
Inne warianty zupy enchilada
Do przyrządzenia rozgrzewającej zupy w stylu meksykańskim możesz wykorzystać wspomnianą już wcześniej mieloną wołowinę lub wieprzowinę. Te rodzaje mięsa trzeba chwilę dłużej podsmażać i gotować, więc polecam przyrządzić je wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami, a paprykę i warzywa z puszki dodać w „ostatniej chwili”. W przeciwnym wypadku zdążą się rozgotować i nie będą zbyt apetyczne.
Meksykańskie danie przyjemnie ożywią też marchewka i seler korzeniowy. Te składniki najlepiej jest rozdrobnić na wiórki za pomocą tarki do jarzyn i podsmażyć na patelni – to pozwoli wydobyć ich aromat. Ciekawą wersją zupy enchilada będzie też ta z dodatkiem granulatu sojowego. Świetnie zastępuje on mięso mielone, a przygotowanie go jest ekspresowe. Wystarczy bowiem wsypać suchy produkt do bulionu przed dodaniem pomidorów i pogotować przez 5-10 minut. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, polecam jeszcze wlać do zupy 1-2 łyżki sosu sojowego, by danie było bardziej esencjonalne.