Gorące kanapki z chleba tostowego to świetny pomysł na ciepłą kolację. To danie uwielbiają dzieci
Kanapki na ciepło z chleba tostowego to taki domowy fast food. Na pewno nie da się o nich powiedzieć, że są zdrowe, ale jesteśmy niemal pewni, że każdy (szczególnie najmłodsi) spałaszuje je ze smakiem. Do dobra opcja na wspólny wieczór i rodzinne rozmowy na koniec dnia.
Jak zrobić kanapki na ciepło z chleba tostowego?
Te kanapki to niezwykle prosty przepis, bo wystarczy położyć na chlebie składniki, złożyć kanapkę i podgrzać ją na patelni (patelnia nie powinna być za gorąca, aby kromki się nie przypaliły. Nieco finezji całości dodaje parmezan i wędzonka szynka, którymi można posypać gorące kanapki, ale jeśli chcesz, można je pominąć. Ma być prosto, szybko, tanio i smacznie.
Najprościej podgrzać te kanapki na patelni, ale można je również zapiec w tosterze lub włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Tę ostatnią opcję najmniej polecamy, bo jest zwyczajnie nieekonomiczna, ale jeśli tego samego dnia używasz jeszcze piekarnika i musisz go rozgrzać i tak, to wówczas jest to doskonała opcja, aby przy okazji zrobić te szybkie kanapki na ciepło.
Rada: do zrobienia kanapek na ciepło możesz wykorzystać także inne pieczywo, a wersji wegetariańskiej wykorzystać roślinne parówki lub kiełbaski.
Przepis: Kanapki na ciepło
Pomysł na tanią a smaczną kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 766 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 parówki
- 4 plastry żółtego sera
- 1 plasterek wędzonej szynki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie kanapekKromki posmaruj masłem z obu stron. Ułóż na kanapce ser i parówkę, złóż chleb na pół. Szynkę pokrój drobno.
- Smażenie kanapekTak przygotowane kanapki smaż z obu stron na patelni, aż ser zacznie się topić. Gorące kanapki posyp parmezanem i kawałkami szynki.
Jak podawać kanapki na ciepło?
Te gorące kanapki z chleba tostowego aż proszą się o jakiś sos. Podaj je z keczupem, musztardą, sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Kanapki można posmarować sosem albo je w nim maczać.
Takie kanapki będą świetne nie tylko jako kolacja, ale też szybka imprezowa przegryzka na ciepło, którą zrobisz błyskawicznie podczas imprezy, kiedy wszyscy poczują się głodni. W takiej wersji możesz dodatkowo nadziać całą kanapkę na patyczki, aby wygodnie się ją jadło i aby się nie rozpadła.