Ten prosty placek zrobiłam, gdy nie miałam pomysłu na ciepłą kolację. Smakował genialnie
Ciepła kolacja nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. Prosty placek z dodatkiem szczypiorku zrobi się niemalże sam. Po raz pierwszy przygotowałam go z ciekawości, gdy brakowało mi innego pomysłu na danie dla rodziny. Wykonanie było banalne, a tak wszystkim posmakował, że na stałe zagościł w moim kulinarnym repertuarze. Składniki bez trudu dostaniesz w każdym sklepie, więc musisz spróbować.
Jak zrobić placek ze szczypiorkiem?
Wykonanie przysmaku wymaga niewiele pracy. Potrzebujesz jedynie posiekać oczyszczony szczypiorek i dodać go do prostej masy składającej się z jajek, mleka, mąki pszennej i odrobiny proszku do pieczenia. Nawet dziecko poradzi sobie z przygotowaniem tego prostego placka. Jego smak z pewnością przyjemnie cię zaskoczy.
Przepis: Placek ze szczypiorkiem
Prosty pomysł na ciepłą kolację dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 412 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSzczypiorek opłucz, pokrój go drobno. Formę żaroodporną posmaruj olejem rzepakowym.
- Robienie masy na placekDo miski wbij jajka. Wlej mleko i wymieszaj wszystko rózgą. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę sól i około 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Wrzuć szczypiorek i połącz.
- Pieczenie placka ze szczypiorkiemCiasto przelej do przygotowanej formy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.
Jak podać pyszną ciepłą kolację z piekarnika?
Placek ze szczypiorkiem moim zdaniem najlepiej smakuje bezpośrednio po upieczeniu. Odczekaj tylko około 5 minut, by się nie oparzyć i pokrój go na niezbyt duże porcje. Możesz go podawać z różnymi sosami. Szczególnie polecam wyśmienity ketchup ze śliwką oraz greckie tzatziki. Te prosty placek sprawdzi się też jako przekąska na zimno. Moje dzieci nie raz zabierały go już w śniadaniówkach do szkoły. Zgrabne kostki przysmaku będą też świetne jako dodatek do obiadu z surówką i ulubionym kotletem.
Inne warianty placka ze szczypiorkiem
Ciepłą kolację z piekarnika możesz urozmaicić, wrzucając do masy wyraziste przyprawy np. papryczkę chili albo czosnek. Bardzo smakowała mi też wersja z porem. Podsmażyłam go wcześniej z tymiankiem i majerankiem, a po lekkim przestudzeniu połączyłam z masą. Myślę, że dodanie zblanszowanych liści szpinaku, pokrojonych suszonych pomidorów z oleju, startego na wiórki sera żółtego lub ulubionej szynki pociętej w paseczki też zaowocuje uzyskaniem smacznego posiłku.