Ten prosty placek zrobiłam, gdy nie miałam pomysłu na ciepłą kolację. Smakował genialnie

Dodano:
Placek ze szczypiorkiem Źródło: Shutterstock / Chatham172
Szukasz pomysłu na ciepłą kolację dla rodziny? Polecam prosty placek z piekarnika. Wymaga kilku tanich składników, a smakuje obłędnie. Zrobisz jeszcze nie raz.

Ciepła kolacja nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. Prosty placek z dodatkiem szczypiorku zrobi się niemalże sam. Po raz pierwszy przygotowałam go z ciekawości, gdy brakowało mi innego pomysłu na danie dla rodziny. Wykonanie było banalne, a tak wszystkim posmakował, że na stałe zagościł w moim kulinarnym repertuarze. Składniki bez trudu dostaniesz w każdym sklepie, więc musisz spróbować.

Jak zrobić placek ze szczypiorkiem?

Wykonanie przysmaku wymaga niewiele pracy. Potrzebujesz jedynie posiekać oczyszczony szczypiorek i dodać go do prostej masy składającej się z jajek, mleka, mąki pszennej i odrobiny proszku do pieczenia. Nawet dziecko poradzi sobie z przygotowaniem tego prostego placka. Jego smak z pewnością przyjemnie cię zaskoczy.

Przepis: Placek ze szczypiorkiem

Prosty pomysł na ciepłą kolację dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
412 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSzczypiorek opłucz, pokrój go drobno. Formę żaroodporną posmaruj olejem rzepakowym.
  2. Robienie masy na placekDo miski wbij jajka. Wlej mleko i wymieszaj wszystko rózgą. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę sól i około 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Wrzuć szczypiorek i połącz.
  3. Pieczenie placka ze szczypiorkiemCiasto przelej do przygotowanej formy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.

Jak podać pyszną ciepłą kolację z piekarnika?

Placek ze szczypiorkiem moim zdaniem najlepiej smakuje bezpośrednio po upieczeniu. Odczekaj tylko około 5 minut, by się nie oparzyć i pokrój go na niezbyt duże porcje. Możesz go podawać z różnymi sosami. Szczególnie polecam wyśmienity ketchup ze śliwką oraz greckie tzatziki. Te prosty placek sprawdzi się też jako przekąska na zimno. Moje dzieci nie raz zabierały go już w śniadaniówkach do szkoły. Zgrabne kostki przysmaku będą też świetne jako dodatek do obiadu z surówką i ulubionym kotletem.

Inne warianty placka ze szczypiorkiem

Ciepłą kolację z piekarnika możesz urozmaicić, wrzucając do masy wyraziste przyprawy np. papryczkę chili albo czosnek. Bardzo smakowała mi też wersja z porem. Podsmażyłam go wcześniej z tymiankiem i majerankiem, a po lekkim przestudzeniu połączyłam z masą. Myślę, że dodanie zblanszowanych liści szpinaku, pokrojonych suszonych pomidorów z oleju, startego na wiórki sera żółtego lub ulubionej szynki pociętej w paseczki też zaowocuje uzyskaniem smacznego posiłku.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...