Rozwijam ciasto francuskie i obkładam je kilkoma składnikami. To pomysł na szybką, ciepłą kolację
Kolacja na ciepło to jest to, na co zawsze liczy moja rodzina. W sumie ja też lubię taki wieczorny posiłek, bo zjada się go z dużą przyjemnością. A jak jeszcze robi się go w parę chwil, nie mam żadnych przeciwwskazań, by go przyrządzić. To dlatego tak kocham ciasto francuskie i zawsze staram się je mieć w lodówce. Z jego pomocą za każdym kolacja wychodzi pyszna.
Czym warto obłożyć ciasto francuskie?
Ciasto francuskie dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. To dlatego, że samo w sobie ma neutralny smak i do tego jest dość tłuste. Można więc na nim położyć składniki zawierające nieco tłuszczyku, ale też mniej kaloryczne. Z wędlin dobrze będą do niego pasować: szynka, boczek i salami, z warzyw: cebula, cukinia, brokuł, papryka, szpinak, pomidory, a także pieczarki i rozmaite sery.
Jak zrobić szybką zapiekankę z ciasta francuskiego?
Przygotowanie zapiekanki z ciasta francuskiego jest o wiele prostsze, niż zrobienie z niego np. wytrawnej tarty. To dlatego, że ciasta nie trzeba formować, a wystarczy po prostu ułożyć na nim ulubione składniki. Wierzch zapiekanki powinien zwieńczyć starty ser, który zapobiegnie wyschnięciu pozostałych składników farszu.
Przepis: Zapiekanka z ciasta francuskiego
Szybka zapiekanka z ciasta francuskiego, boczku, szpinaku i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach
- 150 g startej mozzarelli
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Duszenie szpinakuSzpinak opłucz, umieść na patelni. Dodaj masło i podgrzewaj całość, aż szpinak straci jędrność. Dodaj do niego posiekany czosnek i duś całość ok. 5 minut. Dopraw go solą i pieprzem.
- Obkładanie ciastaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozwiń na niej ciasto francuskie. Ułóż na nim kawałki boczku, posyp je częścią sera, przykryj liśćmi szpinaku. Wierzch posyp resztą sera i polej rozkłóconym jajkiem. Oprósz solą i pieprzem.
- Pieczenie zapiekankiBlachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz zapiekankę 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie się zrumieni.
Czy trzeba podpiekać ciasto francuskie do zapiekanki?
To, czy trzeba podpiekać ciasto francuskie przed obłożeniem, tak naprawdę zależy od użytego farszu. Jeśli nie będzie zbyt ciężki i soczysty, nie będzie to konieczne. Z całą pewnością ciasto francuskie warto podpiec przed ułożeniem na niej składników i zalaniem ich masą jajeczno-śmietanową. W przeciwnym wypadku ciasto nie wyrośnie i będzie wilgotne, a nie chrupiące,