Ser camembert zapiekam z tanimi dodatkami. Raz-dwa mam gotową pyszną przekąskę

Dodano:
Pieczony camembert Źródło: Unsplash / Raspopova Marina
Pieczony ser camembert to pyszna przekąska na co dzień i elegancka przystawka, którą możesz podać podczas przyjęć. Zapraszam po przepis na ekspresową w przygotowaniu przegryzkę z kremowym serem camembert i bagietką.

Szybka przekąska z sera camembert pozwala zaspokoić mały głód i zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Kremowy, delikatny ser z dodatkiem wyrazistego w smaku czosnku, świeżego rozmarynu i chrupiących grzanek upieczesz na jednej blaszce, co jest dodatkową zaletą tej przegryzki.

Jak zrobić szybką przekąskę z sera camembert?

Aby przygotować pyszny zapiekany camembert na wykwintną przekąskę, potrzebujesz zaledwie 5 minut wolnego czasu. Tyle zajmuje pokrojenie bagietki, nacięcie sera, dodanie czosnku i rozmarynu oraz skropienie składników oliwą. Resztę zrobi za ciebie piekarnik. Wskazówka: jeżeli nie masz pod ręką sera camembert, to możesz zastąpić go serem brie. Na grzanki najlepiej nadaje się pszenna bagietka lub bułka wrocławska, ale możesz również zapiec z serem pieczywo pełnoziarniste np. pokrojone w grube kromki bułki grahamki.

Smak przekąski możesz modyfikować, posypując ser i pieczywo ulubionymi ziołami oraz przyprawami. Jeżeli chcesz, żeby grzanki miały wyrazisty smak, to polecam posmarować pieczywo przed wstawieniem do piekarnika masłem czosnkowym lub masłem ziołowym.

Przepis: Zapiekany ser camembert

Jeżeli szukasz pomysłu na wykwintną przekąskę, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil, to poniższy przepis spełni twoje potrzeby i oczekiwania.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 120 g sera camembert
  • 1 bagietka pszenna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPieczywo pokrój na kromki. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Rozmaryn umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Na wierzchu sera camembert zrób kilka płytkich nacięć.
  2. Przygotowanie do pieczeniaBlaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na środku blaszki ułóż ser camembert, a po bokach pokrojoną bagietkę. W wykonane wcześniej nacięcia w serze powkładaj kawałki czosnku oraz ułóż na wierzchu sera podzieloną na mniejsze kawałki gałązkę rozmarynu. Skrop ser i pieczywo oliwą z oliwek.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę ze składnikami przekąski do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

Jak podawać szybką przekąskę z sera camembert?

Przekąskę z sera camembert podawaj gorącą. Przed podaniem przygotuj ostry nóż, którym będzie można podzielić upieczony ser na mniejsze porcje. Gorący, miękki czosnek możesz rozsmarować na grzankach.

Opcjonalne dodatki do szybkiej przekąski z sera camembert

Razem z serem i pieczywem możesz również ułożyć na blaszce połówki lub ćwiartki orzechów włoskich, umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, a także pokrojoną w słupki lub kostkę dynię, paprykę, cukinię oraz bakłażana. Polecam również polać ser camembert odrobiną miodu – to połączenie smakuje doskonale. Możesz też postawić na bardziej klasyczne połączenie i podać pieczony ser camembert z konfiturą z czerwonych owoców.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...