Pyszną sałatkę na przekąskę zrobisz w mniej niż kwadrans. Składniki na pewno masz w lodówce
Tę szybką sałatkę robię zawsze, gdy nie wiem, co podać na kolację czy przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Sprawdza się też jako lekki lunch do pracy lub dodatek do dania głównego. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a składniki kupisz w każdym sklepie. Połączenie chrupiących warzyw, delikatnej szynki i kremowego majonezu to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Musisz spróbować.
Jak zrobić szybką sałatkę na każdą okazję?
Tę pyszną sałatkę zrobisz bardzo sprawnie. Musisz tylko pokroić umytego ogórka, zetrzeć obraną marchewkę i pociąć szynkę w zgrabne paseczki. Po wymieszaniu tych produktów z majonezem – najlepiej dobrym domowym, możesz już podawać przysmak. Prościej się chyba nie da.
Przepis: Sałatka z chrupiących warzyw i szynki
Prosty przepis na szybką sałatkę idealną na przekąskę lub do obiadu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 39 w każdej porcji
Składniki
- 1 większy ogórek gruntowy
- 1 duża marchewka
- 100 g szynki drobiowej
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówOgórka umyj, pokrój w słupki. Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Szynkę pokrój w paseczki.
- Robienie szybkiej sałatkiWarzywa oraz szynkę wrzuć do większej miski. Dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Jeśli chcesz skusić się na zrobienie domowego sosu do tej sałatki, polecam nasz przepis na domowy majonez wraz z wskazówkami, co zrobić, by wyszedł idealny.
Jak podać sałatkę z chrupiących warzyw i szynki?
Do smakowitej i szybkiej sałatki idealnie pasuje pieczywo. U mnie zwykle jest to chleb razowy, ale inny dobrej jakości chleb czy nawet bułka kajzerka też będą dobre. Białe pieczywo możesz też podać w formie grzanek lub tostów z serem żółtym. Ponadto polecam posypać sałatkę posiekaną natką pietruszki, która doda jej nieco świeżości oraz sprawi, że całość będzie się prezentowała bardziej elegancko.
Inne warianty szybkiej sałatki
Zamiast szynki do przygotowania tej sałatki możesz użyć boczku. Pokrój go w kostkę i zrumień na suchej patelni. Kawałki tak przygotowanego mięsa wrzuć do warzyw po lekkim ostudzeniu. Będzie pysznie.
Możesz też skusić się na przygotowanie pikantnej wersji tej sałatki. Dopraw majonez odrobiną startego na tarce imbiru, a danie nabierze charakteru. By smak kojarzonego z kuchnią azjatycka dodatku lepiej wybrzmiał, możesz część majonezu zastąpić jogurtem naturalnym. Dobrym pomysłem jest także posypanie takiej sałatki z chrupiących warzyw świeżymi listkami kolendry.