Do jednego naczynia wrzucam pałki z kurczaka i warzywa. Moja rodzina kocha ten obiad z piekarnika
Pałki to jedna z ulubionych części kurczaka. Kochają je zwłaszcza dzieci, ale nie tylko. Trudno się temu dziwić, wszak mięso to wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje. Trudno je też zepsuć, bo zazwyczaj wychodzi smaczne i soczyste. Dziś przepis na pełne danie obiadowe z piekarnika z pałkami z kurczaka w roli głównej. Przygotujcie je, a nie pożałujecie.
W jaki sposób można przyrządzić pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka to mięso, które da się przygotować na wiele sposobów i w każdej postaci jest smaczne. Mięso to można bowiem usmażyć, upiec na grillu lub w piekarniku albo udusić. Ponieważ pałki z kurczaka nie są zwykle duże, mięso to nie wymaga zbyt długiej obróbki kulinarnej. I niewątpliwie jest to duża jego zaleta.
Pałki z kurczaka doskonale będą smakować w połączeniu nie tylko z warzywami, ale też z owocami czy grzybami. Jeśli chodzi o owoce doskonale z tym mięsem będą się komponować np. śliwki, gruszki czy jabłka. Grzyby sprawdzą się zarówno leśne, jak i dostępne przez cały rok pieczarki.
Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone z warzywami?
Przygotowanie pałek z kurczaka pieczonych z warzywami jest bardzo proste. Mięso wystarczy przyprawić, a warzywa pokroić i wymieszać z ziołami i olejem. Potem wszystko wrzucamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Na upieczenie tej potrawy potrzeba nie więcej niż 50-60 minut.
Przepis: Pałki z kurczaka pieczone z warzywami
Pałki z kurczaka pieczone z dodatkiem ziemniaków i marchewki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 6 ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 4 łyżki oleju
- tymianek lub rozmaryn
Sposób przygotowania
- Doprawianie składnikówPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj. Umieść w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz, osusz. Ziemniaki pokrój w cząstki, a marchewkę w grube talarki. Warzywa oprósz czosnkiem granulowanym i ziołami, wymieszaj z olejem. Dodaj do mięsa.
- Pieczenie potrawyNaczynie z mięsem i warzywami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Danie piecz pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię, podnieś temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza i piecz całość jeszcze ok. 15 minut, aż składniki lekko się zrumienią.
Wskazówka: Przyprawione mięso warto odstawić na przynajmniej 1-2 godziny w chłodne miejsce, by nabrało wyraźnego smaku i aromatu.
Co podać do pałek z kurczaka pieczonych z warzywami?
Choć pałki z kurczaka pieczone z warzywami to tak naprawdę pełne danie obiadowe, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze je wzbogacić. Do mięsa można bowiem podać sos, np. miodowo-musztardowy czy serowy. Niezwykle zdrowym dodatkiem będzie też surówka. Proponuję np. surówkę z kapusty pekińskiej lub surówkę Colesław.