Zapiekam pulpety mięsne w aromatycznym sosie. Wyjątkowy smak potrawy podkreśla jeden dodatek

Dodano:
Pulpety mięsne w sosie Źródło: Shutterstock / Svetlana Khutornaia
Pulpety mięsne w sosie kojarzą mi się z czasami dzieciństwa. Klopsiki takie często robiła mama. Poznaj nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym.

Połączenie mięsa mielonego oraz sosu pomidorowego to duet idealny. Smaki mocno przyprawionych pulpetów i aromatycznego sosu doskonale się dopełniają, sprawiając, że prosta potrawa smakuje wyśmienicie. A do tego pasuje do niemal każdego dodatku.

Jak zrobić pulpety mięsne w sosie pomidorowym?

Często robię to danie w piekarniku, posypując zalane sosem klopsiki startym serem, który doskonale podkreśla smak mięsa i słodkich pomidorów. Na pulpety nadaje się każdy rodzaj mięsa mielonego – możesz zrobić je z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu, a także mięsa mieszanego np. wołowo-wieprzowego.

Jeśli mam możliwość, to sos przygotowuję ze świeżych pomidorów. Jednak poza sezonem na te warzywa często sięgam też po pomidory z puszki, passatę pomidorową lub domowy przecier.

Wyrazisty smak nadają potrawie aromatyczne zioła, które dodaję do sosu w dość dużej ilości. Jeżeli chcesz przygotować potrawę o delikatnym smaku, to możesz zmniejszyć ilość ziół o połowę lub całkowicie je pominąć. Gotowy sos pomidorowy możesz przetrzeć przez sitko lub zmiksować oraz zabielić słodką śmietaną.

Przepis: Pulpety mięsne w sosie pomidorowym

Przepis na pulpety mięsne w sosie jest bardzo prosty, a danie smakuje całej rodzinie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
625 w każdej porcji

Składniki

Na pulpety:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 3 gałązki koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy mięsnejPrzełóż mięso mielone do miski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Bułkę kajzerkę namocz w mleku lub w wodzie, a następnie odciśnij z nadmiaru płynu. Jajko wybij do miseczki. Wskazówka: jeżeli własnoręcznie mielisz mięso, to zmiel również cebulę, czosnek i odciśniętą kajzerkę. Połącz mięso mielone z cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką, jajkiem, pieprzem ziołowym, papryką i majerankiem. Wyrób mięso na jednolitą masę – wyrabianie powinno trwać do momentu, aż masa mięsna przestanie kleić się do dłoni. Spróbuj wyrobione mięso i dopraw je do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ pomidorów w kostkę. Jeżeli pomidory są mięsiste i mają mało nasion, to nie musisz ich usuwać. Na patelni lub w rondlu rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę (możesz użyć patelni po smażeniu pulpetów, o ile tłuszcz się nie przypalił). Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i smaż 5 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika, dodaj zioła i wymieszaj. Gotuj sos, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a nadmiar płynu odparuje. Dopraw gęsty sos pomidorowy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli sos wyszedł bardzo kwaśny, to możesz dodać odrobinę cukru. Wskazówka: jeżeli chcesz skrócić czas przygotowywania sosu, to użyj passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego.
  3. Formowanie i smażenie pulpetówZ masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wsyp mąkę pszenną na talerz lub do miski i obtocz pulpety z każdej strony. Rozgrzej olej (lub opcjonalnie klarowane masło) na dużej patelni. Smaż pulpety na średnim ogniu, często przewracając, aż będą przyrumienione z każdej strony. Zmniejsz moc palnika i podlej obsmażone mięso niewielką ilością wody. Przykryj patelnię pokrywką i duś 10-15 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i odparuj pozostały płyn.
  4. PieczeniePrzełóż mięsne pulpety do naczynia żaroodpornego lub innej formy do zapiekania i zalej sosem. Na sosie ułóż umyte i porwane na mniejsze kawałki gałązki koperku. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie do gorącego piekarnika i piecz 30 minut. Po 30 minutach pieczenia posyp wierzch potrawy startym serem. Piecz jeszcze około 15 minut.

Jak podawać pulpety mięsne w sosie?

Pulpety z powyższego przepisu wyśmienicie smakują z ziemniakami, makaronem, ryżem oraz świeżym pieczywem. Oczywiście mięsne kulki możesz zrobić też z innym sosem. Klopsiki świetnie smakują również zapieczone z sosem pieczarkowym, grzybowym, szpinakowym lub koperkowym. Aby dnie było kompletne, zawsze podaję je z surówką. Moja rodzina ma dwa ulubione typu. To soczysta surówka z kapusty pekińskiej z przepisu mojej koleżanki oraz surówka z marchewki i selera.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...