Zapiekam pulpety mięsne w aromatycznym sosie. Wyjątkowy smak potrawy podkreśla jeden dodatek
Połączenie mięsa mielonego oraz sosu pomidorowego to duet idealny. Smaki mocno przyprawionych pulpetów i aromatycznego sosu doskonale się dopełniają, sprawiając, że prosta potrawa smakuje wyśmienicie. A do tego pasuje do niemal każdego dodatku.
Jak zrobić pulpety mięsne w sosie pomidorowym?
Często robię to danie w piekarniku, posypując zalane sosem klopsiki startym serem, który doskonale podkreśla smak mięsa i słodkich pomidorów. Na pulpety nadaje się każdy rodzaj mięsa mielonego – możesz zrobić je z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu, a także mięsa mieszanego np. wołowo-wieprzowego.
Jeśli mam możliwość, to sos przygotowuję ze świeżych pomidorów. Jednak poza sezonem na te warzywa często sięgam też po pomidory z puszki, passatę pomidorową lub domowy przecier.
Wyrazisty smak nadają potrawie aromatyczne zioła, które dodaję do sosu w dość dużej ilości. Jeżeli chcesz przygotować potrawę o delikatnym smaku, to możesz zmniejszyć ilość ziół o połowę lub całkowicie je pominąć. Gotowy sos pomidorowy możesz przetrzeć przez sitko lub zmiksować oraz zabielić słodką śmietaną.
Przepis: Pulpety mięsne w sosie pomidorowym
Przepis na pulpety mięsne w sosie jest bardzo prosty, a danie smakuje całej rodzinie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 625 w każdej porcji
Składniki
Na pulpety:
- 600 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 3 gałązki koperku
- 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy mięsnejPrzełóż mięso mielone do miski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Bułkę kajzerkę namocz w mleku lub w wodzie, a następnie odciśnij z nadmiaru płynu. Jajko wybij do miseczki. Wskazówka: jeżeli własnoręcznie mielisz mięso, to zmiel również cebulę, czosnek i odciśniętą kajzerkę. Połącz mięso mielone z cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką, jajkiem, pieprzem ziołowym, papryką i majerankiem. Wyrób mięso na jednolitą masę – wyrabianie powinno trwać do momentu, aż masa mięsna przestanie kleić się do dłoni. Spróbuj wyrobione mięso i dopraw je do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ pomidorów w kostkę. Jeżeli pomidory są mięsiste i mają mało nasion, to nie musisz ich usuwać. Na patelni lub w rondlu rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę (możesz użyć patelni po smażeniu pulpetów, o ile tłuszcz się nie przypalił). Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i smaż 5 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika, dodaj zioła i wymieszaj. Gotuj sos, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a nadmiar płynu odparuje. Dopraw gęsty sos pomidorowy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli sos wyszedł bardzo kwaśny, to możesz dodać odrobinę cukru. Wskazówka: jeżeli chcesz skrócić czas przygotowywania sosu, to użyj passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego.
- Formowanie i smażenie pulpetówZ masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wsyp mąkę pszenną na talerz lub do miski i obtocz pulpety z każdej strony. Rozgrzej olej (lub opcjonalnie klarowane masło) na dużej patelni. Smaż pulpety na średnim ogniu, często przewracając, aż będą przyrumienione z każdej strony. Zmniejsz moc palnika i podlej obsmażone mięso niewielką ilością wody. Przykryj patelnię pokrywką i duś 10-15 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i odparuj pozostały płyn.
- PieczeniePrzełóż mięsne pulpety do naczynia żaroodpornego lub innej formy do zapiekania i zalej sosem. Na sosie ułóż umyte i porwane na mniejsze kawałki gałązki koperku. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie do gorącego piekarnika i piecz 30 minut. Po 30 minutach pieczenia posyp wierzch potrawy startym serem. Piecz jeszcze około 15 minut.
Jak podawać pulpety mięsne w sosie?
Pulpety z powyższego przepisu wyśmienicie smakują z ziemniakami, makaronem, ryżem oraz świeżym pieczywem. Oczywiście mięsne kulki możesz zrobić też z innym sosem. Klopsiki świetnie smakują również zapieczone z sosem pieczarkowym, grzybowym, szpinakowym lub koperkowym. Aby dnie było kompletne, zawsze podaję je z surówką. Moja rodzina ma dwa ulubione typu. To soczysta surówka z kapusty pekińskiej z przepisu mojej koleżanki oraz surówka z marchewki i selera.