Biorę najtańsze warzywo i w kilka chwil robię genialne danie. Ten ekspresowy obiad mogę jeść codziennie
Główną bohaterką tego obiadu z makaronem jest... cebula. To ona sprawia, że całe danie smakuje wyjątkowo, jest aromatyczne i pełne smaków. Wystarczy wszystko odpowiednio przyrządzić, a całość zajmie kwadrans. Ten tani obiad robię zawsze, kiedy nie mam czasu, kiedy lodówka świeci pustkami, a jednocześnie mam ochotę zjeść coś naprawdę bardzo dobrego.
Jak zrobić makaron z cebulą?
Sekretem tego dania jest odpowiednie podsmażenie cebuli na oliwie i na maśle. Najpierw należy ją zeszklić na oliwie, a potem dodać masło, które sprawi, że pięknie się skarmelizuje, nabierze ładnego koloru i głębokiego smaku. Całość idealnie podkreśli tymianek. Idealnie jeśli jest to świeże zioło, ale ja najczęściej używam suszonego tymianku.
Do cebuli zawsze warto dodać nieco wody z gotowania makaronu. To sprawi, że ten kawałki makaronu otuli aksamitny, cebulowy sos. Zwieńczeniem dania jest tarty, żółty ser. W najlepszym wydaniu powinien to być dobry, szwajcarski gruyère, ale tak naprawdę możesz wykorzystać dowolny żółty ser. Będzie się tu także nadawać także włoski parmezan, chociaż to bardziej danie we francuskich klimatach.
Przepis: Makaron z cebulą
Prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 763 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 4 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 150 g tartego, żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron wstaw do gotowania, cebulę pokrój.
- Robienie daniaWrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się karmelizować i lekko rumienić. Podlej ją odrobiną wody z makaronu. Dodaj tymianek, sól i pieprz. Dodaj makaron i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj danie posypane żółtym serem.
Inne pomysły na makaron z cebulą
Jeśli mas ochotę na mięsne dodatki do tego dania, śmiało dorzuć tu boczek lub szynkę. Ciekawą opcją i smakowo i wizualnie jest z kolei wykorzystanie różnych rodzajów cebuli, w tym obowiązkowo cebuli czerwonej. Jeśli lubisz gęste, śmietanowe sosy, możesz na koniec smażenia cebuli dodać na patelnię śmietanę 30 proc. Słodycz cebuli i śmietany idealnie przełamie tymianek, warto też nie żałować świeżo zmielonego pieprzu.
Inspiracja: cebulka przygotowana w ten sposób jest dobrym dodatkiem nie tylko do makaronów – możesz ją położyć na grzankach, na plackach ziemniaczanych albo podać z tradycyjnymi kopytkami.