Pokrojone ogórki zamykam w słoikach z tymi dodatkami. To najlepsze warzywo do obiadu na jesień i zimę

Dodano:
Ogórki z patisonami i musztardą Źródło: Pexels / Maria Verkhoturtseva
Chrupiące ogórki kiszone z patisonem i musztardą to mój ulubiony dodatek do obiadu. Zrobiłam je za namową znajomej, a teraz planuję zapasy na zimę. Spróbuj i ty.

Ogórki kiszone z patisonem oraz pikantną musztardą to przysmak nietuzinkowy. Po raz pierwszy zrobiłam go za namową koleżanki, która opowiedziała mi, że odkąd go odkryła, nie robi już klasycznej wersji kiszonki. Gdy zerknęłam na przepis, byłam zaskoczona nie tylko pomysłem pokrojenia ogórka przed kiszeniem, ale też obecnością nieznanego mi wtedy patisona.

Nie wiedziałam czego się spodziewać po tej kombinacji, ale postanowiłam zaufać znajomej i przygotowałam te nietypowe przetwory. Ogórki ze słoika z tymi dodatkami w moim z domu okazały się prawdziwym hitem. Niedługo zrobię zapas na całą zimę i tobie też polecam. Znikają ekspresowo, a do wszystkiego pasują.

Jak zrobić ogórki kiszone z patisonem i musztardą?

Wykonanie kiszonki o pikantnej nucie jest banalne. Wystarczy, że pokroisz umyte warzywa i ułożysz je w słoiku wraz z dodatkami. Na koniec trzeba już tylko zalać je przestudzoną solanką. Koniecznie sporządź ją z soli kamiennej. Jest nierafinowana i zawiera wiele cennych minerałów, takich jak magnez, wapń, potas czy żelazo, które podkreślają smak ogórków ze słoika i korzystnie wpływają na zdrowie.

Przepis: Ogórki kiszone z patisonem i musztardą

Smakowite ogórki ze słoika z patisonem i musztardą pasują do każdego obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
13 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 500 g małych patisonów
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy ziarnistej
  • 4 liście chrzanu
  • 2 baldachy kopru
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywOgórki umyj i pokrój w słupki. Patisony opłucz, przetnij na pół.
  2. Wypełnianie słoikaNa dno naczynia włóż liście chrzanu i 2 ząbki czosnku. Przestrzeń naczynia wypełniaj ogórkami i patisonem, przeplatając je porcjami musztardy i czosnku oraz kawałkami kopru.
  3. Robienie zalewyWodę zagotuj. Rozpuść w niej sól i przestudź.
  4. Kiszenie ogórków z patisonamiZalewą wypełnij słoik z warzywami i dodatkami, upewniając się, że są całkowicie przykryte. Zakręć naczynie i odstaw chłodne miejsc na kilka dni.

Jak podać aromatyczne ogórki ze słoika?

Po upływie 1-2 tygodni smak ogórków kiszonych będzie już wyrazisty i będziesz mogła podać warzywa do obiadu udziałem mięsa lub kanapek z pasztetem czy wędliną. Osobiście lubię też wrzucać je do sałatek z sezonowymi warzywami takimi jak dynia czy burak. Tego typu dodatki od lekkich warzywnych kompozycji zawsze przyrządzam w piekarniku – wtedy są pełne witamin, soczyste i pyszne.

Wskazówki dotyczące ogórków kiszonych z patisonem i musztardą

Jeśli masz ochotę na bardziej wyraziste ogórki ze słoika, do ich zrobienia dodaj więcej musztardy lub zwiększ liczbę włożonych liści chrzanu. Możesz też skusić się na dodanie kawałka korzenia chrzanu. Smak ogórków kiszonych z patisonem i musztardą możesz też urozmaicić, dodając 1-2 liście laurowe lub kilka ziaren ziela angielskiego. Pamiętaj tylko, że duża ilość przypraw może zaowocować pojawieniem się lekkiej goryczy w kiszonych produktach.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...