Oto ulubiona wersja makaronu z serem mojej rodziny. Chwila w piekarniku daje świetny efekt
Często podaję na obiad makaron. Przyrządzam go na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, na co w danym momencie mam ochotę i jakie składniki są pod ręką. Jednym z ulubionych przepisów całej mojej rodziny jest makaron zapiekany z serem. To danie jest na tyle proste i szybkie, że jestem w stanie bez wysiłku zrobić je po powrocie z pracy. A najważniejsze jest to, że wszyscy zjadają je do ostatniego kluska.
Jaki ser dodać do makaronu z serem?
Do makaronu z serem najlepiej dodawać łatwo topliwe sery o intensywnym smaku. Należą do nich np.: cheddar, emmentaler, gruyere, mozzarella, gouda. Można też sięgnąć po twardy ser typu parmezan czy Grana Padano. Dobrym pomysłem jest także połączenie 2-3 rodzajów serów. Dobrze będą się ze sobą komponować np. cheddar i parmezan czy mozzarella i cheddar.
Jak zrobić makaron zapiekany z serem?
Przygotowanie makaronu z serem jest banalnie proste. Gotuję tylko makaron, a w garnku przyrządzam prosty sos beszamelowy z dodatkiem sera. Mieszam oba składniki, wkładam do naczynia żaroodpornego, posypuję dodatkową porcją sera i wstawiam na 10 minut do piekarnika. Proste, prawda?
Przepis: Zapiekany makaron z serem
Makaron z serem i sosem beszamelowym zapiekany w piekarniku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 645 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 200 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówUgotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzyj żółty ser. W drugim garnku rozpuść masło. Wsyp do niego mąkę i chwilę podsmażaj. Stopniowo wlewaj zimne mleko i mieszaj składniki, by nie powstały grudki. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw go gałką, solą i pieprzem, połącz z połową startego sera.
- Zapiekanie makaronuUgotowany makaron zalej sosem beszamelowym. Składniki wymieszaj, umieść w naczyniu żaroodpornym. Wierzch makaronu posyp resztą startego żółtego sera. Makaron zapiekaj 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Czym można wzbogacić makaron z serem?
Jeśli chcesz, by to proste danie obiadowe było jeszcze bardziej pożywne, możesz je wzbogacić dodatkowymi składnikami. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego pokrojonej w kostkę szynki czy boczku, a także czosnku, cukinii czy papryki. Składniki te warto wcześniej trochę podsmażyć, by nabrały wyraźniejszego smaku i nieco zmiękły. Dzięki temu danie można będzie krócej zapiekać.