Robię omlet z dwoma składnikami, które zawsze mam w lodówce. To ekspresowe śniadanie smakuje genialnie
Omlet to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej. Trudno zliczyć przepisy na tę potrawę, którą można podawać na słono oraz na słodko. Klasyczny omlet doskonale smakuje z wytrawnymi dodatkami. Połączenie delikatnych jajek z szynką i ciągnącym się żółtym serem sprawia, że danie zachwyca bogatym smakiem. Potrawa zapewnia długie uczucie sytości, więc idealnie sprawdzi się również jako ekspresowy obiad oraz obiadokolacja.
Na jakiej patelni smażyć omlet?
Jednym z często popełnianych błędów, które sprawiają, że wiele osób rezygnuje z przyrządzania omletu, jest wybór nieodpowiedniej patelni. Powinna ona mieć grube dno i równomiernie się rozgrzewać. Do smażenia omletu warto używać patelni z nieprzywierającą powłoką.
Jak zrobić omlet z szynką i serem?
Aby zrobić dobry omlet, trzeba przestrzegać trzech zasad. Po pierwsze i najważniejsze – jajka powinny być bardzo świeże i pochodzić z pewnego źródła. Moim zdaniem najlepsze na omlet są jajka od kur z wolnego wybiegu, bo są smaczniejsze. Drugą ważną kwestią jest to, że jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Przy czym mleko możesz zastąpić wodą.
Na smak omletu wpływa też dobór tłuszczu do smażenia. Najlepiej smażyć omlet na zwykłym lub klarowanym maśle. Omlet, który jest smażony na oleju, ma mniej wyrazisty smak.
Porada: podczas smażenia omletu zwróć uwagę na moc grzania. Zanim natłuścisz patelnię, jej powierzchnia powinna równomiernie się rozgrzać. Polecam ustawić patelnię na średniej wielkości palniku i smażyć jajka na niezbyt dużym ogniu. Jajka powinny się ściąć, ale nie mogą się przypalić.
Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby omlet był bardzo lekki i puszysty, to możesz osobno ubić białka i wymieszać żółtka z mlekiem i przyprawami, a następnie połączyć składniki, delikatnie mieszając.
Przepis: Omlet z szynką i serem
Pyszny omlet z szynką i serem to potrawa, która nie wymaga długiego stania przy kuchni. Ten przepis pozwala usmażyć niezbyt gruby omlet, którego nie trzeba dosmażać pod przykryciem i dopiekać w piekarniku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 3 średniej wielkości jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 plasterki szynki
- 2 plasterki żółtego sera
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 łyżki startego żółtego sera
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie jajekJajka wbij do miseczki i roztrzep za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Do roztrzepanych jajek dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Dopraw jajka solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- SmażenieRozgrzej patelnię na małym ogniu. Gdy patelnia lekko się rozgrzeje, zwiększ delikatnie moc palnika i roztop klarowane masło. Wlej jajka na rozgrzany tłuszcz i okrężnym ruchem rozprowadź po całej powierzchni patelni. Początkowo smaż omlet na średnim ogniu. Gdy brzeg omletu się zetnie, delikatnie podważ go drewnianą lub silikonową szpatułką, przechyl patelnię i zlej w wolne miejsce surowe jajka z wierzchu omletu. Zmniejsz moc palnika i smaż omlet do momentu, aż jego wierzch się zetnie.
- Dodanie szynki i seraGdy omlet będzie ścięty z wierzchu, ułóż na jego połowie szynkę oraz ser. Zawiń drugą połowę omletu na dodatki. Smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu; możesz przewrócić złożony omlet na drugą stronę. Gotowy omlet delikatnie przełóż na talerz.
Jak podawać omlet z szynką i serem?
Omlet z szynką i serem podawaj gorący. Przed podaniem posyp wierzch potrawy startym serem oraz udekoruj natką pietruszki. Doskonale smakuje również omlet posypany szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Inne dodatki do omletu
Szynkę i żółty ser możesz zastąpić np. podsmażonymi na drugiej patelni warzywami. Warzywny farsz możesz przygotować z m.in. cebuli i pieczarek, pora, papryki i cukinii, a także pomidorków koktajlowych, szpinaku i czosnku.
Z powyższego przepisu możesz również przygotować omlet na słodko. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodawania do jajek pieprzu oraz jedynie delikatnie je posolisz. Taki omlet doskonale smakuje z dżemem, konfiturą, cukrem pudrem, musami owocowymi oraz świeżymi owocami.