W moim domu na topie są teraz kotlety słoneczne. Robię je w mig, a rozpływają się w ustach
My Polacy najczęściej przyrządzamy kotlety schabowe i mielone. Jednak pomysłów na kotlety jest całe mnóstwo. Szkoda więc w kółko przygotowywać to samo mięsne danie. Lepiej skusić się na miłą, smakową odmianę. A kotlety słoneczne z pewnością nią są. Wyróżnia je bowiem delikatność, miękkość i soczystość. Wierzch zaś wieńczy chrupiąca skórka, która kusi swym złocistym kolorem.
Z jakiego mięsa można zrobić kotlety słoneczne?
Kotlety słoneczne to nic innego, jak posiekane mięso drobiowe, które miesza się z kilkoma składnikami i smaży. Smażenie nie trwa długo, dlatego najlepiej sprawdzi się tu delikatne mięso z piersi z kurczaka. Jak najbardziej można je zastąpić mięsem z piersi indyka. Nazwa kotletów pochodzi od ich barwy. Są żółtawe, słoneczne i apetyczne. To dlatego, że jasne mięso po wymieszaniu z jajkami, obtoczeniu w tartej bułce i usmażeniu przybiera apetyczną, słoneczną barwę.
Jak zrobić kotlety słoneczne?
By przygotować kotlety słoneczne, wystarczy pokroić pierś z kurczaka w kostkę i wymieszać ją z kilkoma składnikami. Wśród nich są majonez i starty, żółty ser. Te dodatki wspaniale wpływają na smak i soczystość potrawy. To głównie dzięki nim kotlety słoneczne cieszą się w moim domu tak dużym wzięciem.
Przepis: Kotlety słoneczne
Soczyste kotlety z piersi z kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki majonezu
- estragon, bazylia lub oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPierś z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mieszanie składnikówJajka wybij do miski, dodaj mąkę i majonez, wymieszaj. Dorzuć pokrojone mięso i żółty ser oraz przyprawy, wymieszaj.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje mięsnej masy, lekko ją spłaszczaj. Smaż kotlety, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać kotlety słoneczne?
Kotlety słoneczne są bardzo delikatne i soczyste. Najlepiej będą smakować podane z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub z ryżem. Dopełnieniem całości będą warzywa gotowane, np. fasolka szparagowa, marchewka z groszkiem albo surowe, np. surówka z kapusty i marchewki.