Pomysł na to proste danie zaczerpnęłam z kuchni meksykańskiej. Tak dobrej zapiekanki dawno nie jadłam

Dodano:
Zapiekanka w stylu meksykańskim Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Zapiekanka w stylu meksykańskim jest bogata w smaki i sycąca. Do jej zrobienia zainspirował mnie znaleziony w gazecie przepis na warzywną enchiladę. Trochę go zmodyfikowałam, by przyspieszyć gotowanie. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania.

Meksykańskie danie enchilada to pyszne tortille z farszem, często mięsnym, podane z sosem. Niekiedy placki z nadzieniem są jeszcze zapiekane. Przepis na wariant z pieca z sycącą czerwoną soczewicą, znalazłam niedawno w jednej z gazet. Wszystkie składniki miałam już w domu, więc szybko przystąpiłam do gotowania. Lekko tylko uprościłam recepturę, ale i tak rodzinie się podobało.

Jak zrobić sycącą zapiekankę w stylu meksykańskim?

Moja wersja warzywnej enchilady pomija zawijanie nadzienia w tortillę. Placki pszenne wykorzystuję trochę jak płaty lasagne i po prostu przekładam je farszem. Wykonuję zatem bardzo sprawnie pyszną zapiekankę w stylu meksykańskim. Ten obiad dla kilku osób zrobisz w mniej niż godzinę, a z talerzy zniknie w tempie ekspresowym.

Przepis: Zapiekanka w stylu meksykańskim

Inspirowane warzywną enchiladą meksykańskie danie dla całej rodizny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
445 w każdej porcji

Składniki

  • 6 pszennych tortilli
  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera mozzarella
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę i czosnek obierz, posiekaj osobno. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Czerwoną soczewicę opłucz, ugotuj 280 ml wrzącej wody (około 12 minut). Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Smażenie farszu do meksykańskiego daniaNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Zeszklij na nim cebulę. Pd koniec dodaj czosnek oraz przyprawy. Chwilę podsmaż, a następnie wrzuć pomidory i przyrządzaj na niezbyt dużym ogniu, aż widocznie się zredukują (5-7 minut). Wrzuć paprykę i smaż przez kolejne 5 minut. W połowie tego czasu dodaj kukurydzę. Wyłącz ogień pod patelnią i wymieszaj jej zawartość z odcedzoną soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem wedle uznania.
  3. Składanie i pieczenie zapiekanki w stylu meksykańskimW naczyniu żaroodpornym posmarowanym pozostałym olejem rzepakowym ułóż warstwę tortilli, tak by przykryć jego dno. Odpowiedni docinaj placki, aby zbytnio na siebie nie zachodziły. Na „spodzie” umieść 1/3 porcji farszu z patelni. Przykryj go kolejną warstwą tortilli. Powtarzaj czynności, aż wyczerpiesz nadzienie.
  4. Pieczenie meksykańskiego daniaGotowe danie inspirowane warzywną enchiladą piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch serem żółtym i ustaw pod grillem.

Jak podać meksykańskie danie?

Zapiekanka w stylu meksykańskim po wyjęciu z pieca nie wymaga już pracy. Potrzebujesz jedynie rozłożyć ją na talerzach. Jeśli masz ochotę, możesz jeszcze udekorować porcje listkami kolendry lub podać cząstki limonek do skrapiania potrawy. Dodatki te jednak nie są obowiązkowe.

Ponieważ tortilla po upieczeniu jest miękka i z czasem jeszcze lekko nasiąka, nie polecam odgrzewania tego dania. Będzie trudno zachować jego atrakcyjny wygląd i uniknąć rozgotowania składników.

Inne warianty meksykańskiego dania

Z tego przepisu możesz też przygotować bardziej klasyczną warzywną enchiladę. Zawiń farsz w placki pszenne i zapiecz wszystko pod pierzynką z sera żółtego lub po uprzednim polaniu sosem pomidorowym. Jeśli wcześniej podgrzejesz delikatnie tortillę na patelni, z łatwością utworzysz z niej sakiewki, a gotowa potrawa będzie się pięknie prezentowała.

Zamiast strączków do zrobienia uproszczonej warzywnej enchilady możesz użyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Zrumień go delikatnie wraz z przyprawami, a będzie smakował znakomicie. Szczególnie polecam posypywanie kminem rzymskim.

Gotowana czerwoną soczewicę możesz też zamienić soczewicę na dowolne strączki z puszki np. czerwoną fasolę lub ciecierzycę. Będą dobrze pasowały do tej zapiekanki w stylu meksykańskim.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...