W puszyste naleśniki zwijam prosty farsz z piersi z kurczaka. To obiad i ciepła kolacja na medal
Naleśniki w wytrawnej wersji? Dlaczego nie. Wcześniej serwowałam je z dżemem lub słodkim twarogiem. Obecnie coraz częściej dodaję do naleśników słony farsz. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z cukinią i papryką okazało się strzałem w dziesiątkę. Po usmażeniu i nadzianiu zapiekam naleśniki ze startym żółtym serem. Przed podaniem polewam je sosem pomidorowym.
Co zrobić, by naleśniki były puszyste?
Naleśniki to zwykle cienkie, elastyczne placki. Jednak w prosty sposób można sprawić, by były bardziej puszyste. Metod na puszyste naleśniki jest tak naprawdę kilka. Jedna z nich polega na dodaniu do ciasta wody gazowanej, zamiast części mleka. Innym sposobem jest też dodanie do ciasta samych żółtek, a potem połączenie go z ubitymi na sztywno białkami. Można też wsypać do ciasta odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Jak zrobić naleśniki z farszem z piersi z kurczaka?
Przygotowanie wytrawnych, pożywnych naleśników nie jest trudne. Najpierw smaży się naleśniki, potem kroi się filet z kurczaka, paprykę i cukinię. Składniki farszu trzeba podsmażyć i doprawić. Farsz należy wyłożyć na naleśniki, całość zwinąć, posypać serem, polać sosem pomidorowym i zapiec.
Przepis: Naleśniki z farszem z piersi z kurczaka
Puszyste naleśniki nadziewane pożywnym farszem z piersi z kurczaka i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
Na farsz:
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. oregano
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszaj, a w razie jest za gęste, dodaj do niego trochę więcej wody. Na patelni usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuPierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Cukinię i paprykę umyj, oczyść i również pokrój w paski. Wszystkie składniki podsmaż razem na oleju. Farsz wymieszaj z sosem sojowym, dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy. Pomidory przesmaż, a potem duś sos ok. 10 minut na niedużym ogniu by zgęstniał.
- Nadziewanie i zapiekanie naleśnikówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Każdy naleśnik posmaruj farszem, posyp startym żółtym serem i zwiń w rulon. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i posyp resztą startego sera. Piecz ok. 20 minut.
Z czym podać naleśniki z farszem z piersi kurczaka?
Wytrawne naleśniki z mięsem z piersi kurczaka doskonale smakują podane z sosem pomidorowym lub z kleksem kwaśnej śmietany. Dodatkowo można je posypać posiekaną natką pietruszki. Dobrze będą się komponować również ze świeżą kolendrą. By zamieniły się w pełne danie obiadowe, warto do nich zaserwować surówkę. Może to być np. surówka z marchewki i ziół albo surówka z trzech składników.