To masło pomidorowe zrobisz w kilka chwil. Idealne na kanapki i do grzanek
Masła smakowe to pomysł na to, jak w prosty sposób zrobić niebanalne smarowidło do pieczywa, ale też dodatek do potraw. My dziś proponujemy przepis na masło pomidorowe. To przepis błyskawiczny, bo na bazie gotowego koncentratu pomidorowego,
Jak zrobić masło pomidorowe z koncentratu?
Wystarczy wymieszać masło i koncentrat pomidorowy, doprawić i gotowe. W przepisie jest łyżeczka cukru pudru – nie pomijaj tego dodatku. Cukier zrównoważy kwaśność przecieru i sprawi, że masło będzie smakowało idealnie. Do tego spora szczypta soli, bazylia i nic więcej nie potrzeba. Aby wszystkie składniki dało się łatwo wymieszać, najlepiej wyjąć wcześniej masło z lodówki.
Warto pamiętać, że masło pomidorowe można doprawić również na swój własny sposób. Bazylia to nasza propozycja, ale może to być również oregano, czosnek (może być sproszkowany), chilli czy odrobina curry.
Przepis: Masło pomidorowe
Błyskawiczne masło smakowe.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie masłaMiękkie masło wymieszaj widelcem z przyprawami i przecierem.
Gotowe masło można przed podaniem odrobinę schłodzić w lodówce (powinno jednak być na tyle miękkie, aby dało się łatwo rozsmarować).
Jak podawać masło pomidorowe?
Masło pomidorowe jest idealnym smarowidłem do kanapek. Tak naprawdę wystarczy dobre pieczywo, odrobina takiego masełka i nic więcej nie trzeba. Takie masło świetnie sprawdzi się na grzankach czy tostach: będzie się topić na gorącym pieczywie, uwalniając cały swój smak.
Masło pomidorowe może być także dodatkiem do wielu potraw. Połóż kawałek takiego masła na gorącej, grilowanej piersi z kurczaka albo karkówce. Takie masełko smakowe będzie także pasowało do pieczonych ziemniaków i innych warzyw. Możesz też dobrze schłodzone masło dodać do śmietanowego czy pomidorowego sosu, aby go nieco zagęścić. Takie masełko można także dodać do jajecznicy, albo położyć odrobinę na gorącym omlecie.