Smażę naleśniki i zwijam z farszem. Są tak pożywne, że serwuję je na obiad
Naleśniki i mięso to zapowiedź pożywnego dania. Nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy tylko usmażyć cienkie naleśniki, a mięso posiekać lub zemleć i zamienić w smaczny farsz. Ta potrawa jest na tyle sycąca, że doskonale sprawdzi się, jako danie obiadowe. Można ją też podać na ciepłą kolację. By farsz elegancko się trzymał, warto wsypać do niego jeden pospolity składnik.
Jak usmażyć naleśniki na krokiety?
Naleśniki na krokiety powinny spełniać dwa podstawowe warunki. Po pierwsze powinny być dość cienkie, by po złożeniu ciasto nie przytłoczyło swą ilością farszu. Po drugie muszą być na tyle elastyczne, by nie pękały w czasie składania. By osiągnąć pierwszy efekt, ciasto nie może być zbyt gęste. Powinno mieć konsystencję dość gęstej, ale płynnej śmietanki. By natomiast naleśniki nie pękały, wymieszane ciasto koniecznie należy odstawić na 15-30 minut. W tym czasie zawarty w mące gluten napęcznieje i zwiększy się elastyczność ciasta. Do ciasta można też wlać trochę gorącej wody lub mleka. Płyn ten przyspieszy pęcznienie glutenu.
Jak zrobić krokiety z mięsem i serem?
Do przygotowania farszu do krokietów używam zwykle ugotowanego czy też pieczonego mięsa, które zostało z poprzedniego obiadu. By nadać mięsu spoistości, łączę je z żółtym serem, a potem podgrzewam gotowe krokiety.
Przepis: Krokiety z mięsem i serem
Krokiety naleśnikowe nadziewane mięsem i żółtym serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 580 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5-2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 500 g ugotowanego lub upieczonego mięsa, np. z kurczaka, wieprzowego, wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- papryka mielona słodka i ostra
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na ok. 20 minut, by napęczniało. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego trochę więcej wody lub mleka. Na patelni usmaż dość cienkie naleśniki. Układaj je w stosik na talerzu, by nie obeschły.
- Przygotowanie farszuUgotowane mięso przepuść przez maszynkę do mielenia lub drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, przestudź. Do rozdrobnionego mięsa dodaj cebulę i czosnek, a także jajko i śmietanę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, połącz ze startym serem.
- Formowanie i podgrzewanie krokietówKażdy naleśnik posmaruj farszem. Uformuj z niego krokiet. W ten sposób zużyj wszystkie naleśniki i cały farsz. Krokiety ułóż w naczyniu żaroodpornym, możesz je posypać odrobiną startego sera, naczynie przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i podgrzewaj ok. 15 minut.
Wskazówka: Złożone krokiety można panierować najpierw w jajku, a potem w tartej bułce i zrumienić je na patelni z olejem. Dzięki temu uzyskają chrupiącą skórkę.
Z czym podać krokiety z mięsem i serem?
Krokiety z mięsem i serem doskonale smakują podane z kubkiem czystego, czerwonego barszczu. Można je też jednak zaserwować z surówką, np. z surówką z kapusty czy surówką z marchewki albo z aromatycznym sosem, np. pomidorowym, grzybowym.