Do mielonego mięsa dodaję jeden aromatyczny składnik. Kotlety smakują, jak marzenie
Tradycyjne kotlety mielone robi się z mielonego mięsa, namoczonej bułki, jajka i przypraw. Zazwyczaj dorzuca się też cebulę i ewentualnie czosnek. Ja jednak lubię odmieniać smak tych kotletów różnymi dodatkami. Czasem dorzucę do nich posiekaną zieleninę, czasem startą cukinię. Ostatnio jednak połączyłam mielone mięso z aromatycznym dodatkiem, a mianowicie z podsmażonymi pieczarkami. Kotlety zyskały nie tylko na smaku, ale też soczystości.
Jak przygotować pieczarki do kotletów mielonych?
Pieczarki do kotletów mielonych należy rozdrobnić i podsmażyć. Można je pokroić w plasterki, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem trzeba je podsmażyć, by zmiękły i puściły aromat. Ja zazwyczaj podsmażam je dodatkowo z cebulką, bo to połączenie jest wyjątkowo udane. Jeśli chodzi o efekty smakowe, najlepiej do smażenia użyć masła. Może to być masło zwykłe lub klarowane. Jeśli zaś chcecie ograniczyć ilość cholesterolu w diecie, wybierzcie jednak olej. Podsmażone pieczarki należy wystudzić przed dodaniem do mielonego mięsa.
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?
Przygotowanie kotletów mielonych z pieczarkami zaczynam od podsmażenia grzybów. Muszą one bowiem wystygnąć przed dodaniem do mięsa. Potem robota przy kotletach idzie już, jak z płatka.
Przepis: Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z dodatkiem smażonych pieczarek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 150 g pieczarek
- 1 jajko
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówKajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich płyn. Grzyby wystudź.
- Przygotowanie masy na kotletyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, a także pieczarki, jajko, pieprz i sól. Dokładnie wyrób mięsną masę. Wstaw ją na pół godziny do lodówki, by stężała.
- Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi dłońmi nabieraj porcje mięsnej masy i formuj z niej kotlety. Lekko je spłaszcz, obtocz w tartej bułce. Smaż na średnio rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Najlepsze dodatki do kotletów mielonych z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami można podać z różnymi dodatkami. Dobrze będą smakować z gotowanymi ziemniakami czy z ziemniaczanym purée. Można je też zaserwować z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Idealnym dopełnieniem tego dania będą np. buraczki na ciepło lub marchewka z groszkiem. Można też do nich podać gotowane warzywa albo surówkę, np. surówkę z kapusty i marchewki albo surówkę z ogórków małosolnych.