Z ziemniaków z obiadu zrobisz ekspresową sałatkę. Jest tania, a smakuje obłędnie
Zostaje ci czasem kilka ziemniaków z obiadu, nikt ich już nie chce dojeść i nie bardzo wiesz, co z nimi zrobić? Ten przepis jest dla ciebie. To pomysł na prostą i szybką sałatkę, którą można zrobić na kolację z takich właśnie ziemniaków.
Jak zrobić sałatkę z ziemniaków i cukinii?
Do sałatki potrzebne są ugotowane ziemniaki (uwierz, że jak raz ją zrobisz, specjalnie będziesz gotować więcej ziemniaków specjalnie na sałatkę). Do zrobienia dania można wykorzystać także gotowane ziemniaki dostępne w marketach.
Sałatkę przygotowuje się na patelni, bo jej ważnym składnikiem są pieczarki, które trzeba usmażyć na złoto. Do tego niedroga, a zdrowa cukinia i prawdziwa petarda tej sałatki, czyli feta z płatkami chili.
Przepis: Sałatka z ziemniaków i cukinii
Sycąca sałatka ze smażonych warzyw.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 542 w każdej porcji
Składniki
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 6 pieczarek
- 200 g sera feta
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki pokrój i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. W tym czasie pokrój ziemniaki i cukinię. Fetę pokrój, skrop odrobiną oliwy i wymieszaj z płatkami chili.
- Robienie sałatkiKiedy pieczarki ładnie się zrumienią, a z patelni odparuje nadmiar płynu, dorzuć ziemniaki i cukinię. Smaż wszystko ok. 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z kawałkami fety z chili.
Sałatka najlepiej smakuje na ciepło. Może być samodzielnym posiłkiem, ale może też być dodatkiem do mięs (to świetna opcja na sałatkę na grilla, wówczas składniki można położyć na ruszcie i dopiero potem wymieszać).
Inne pomysły na sałatkę z ziemniaków
Ta sałatka to patent na to, aby nie marnować żywności i wykorzystać resztki, które zostały z obiadu. Dlatego śmiało możesz eksperymentować z przepisem i dorzucić do sałatki inne składniki. Może to być np. mięso z obiadu (idealnie tu pasuje smażony filet z kurczaka czy kawałki pieczeni). Do sałatki można też dołożyć kawałki brokuła czy resztki fasolki szparagowej.
Ciekawą opcją, jest zastąpienie pieczarek kurkami, wówczas na patelnię podczas smażenia grzybów warto dorzucić odrobinę masła. Jeśli niespecjalnie lubisz ostre smaki, płatki chili można zastąpić aromatycznymi ziołami. Doskonale pasuje tu suszone oregano albo zioła prowansalskie.
Gotową sałatkę można zaserwować posypaną uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi albo pestkami słonecznika.