Ta sałatka owocowa jest zawsze hitem rodzinnych imprez. Sekretem jest sos z dwóch składników

Dodano:
Sałatka owocowa Źródło: Shutterstock / WS-Studio
Skoro sałatka, to musi być dressing. Jeśli zastanawiasz się, czym polać pokrojone owoce, to przychodzę ze sprawdzonym patentem. Genialny sos do owocowej sałatki zrobisz z dwóch składników.

To sałatka, która często pojawia się u nas na imprezach rodzinnych, jest też idealna na przyjęcia dla dzieci. Jej skład jest najprostszy możliwych: to wymieszane ze sobą różne owoce plus prosty dressing z miodu i soku z cytryny. Dodaje sałatce słodyczy, ale jednocześnie sprawia, że pokrojone owoce nie ciemnieją.

Jak zrobić sałatkę owocową?

Do zrobienia sałatki możesz wykorzystać dowolny miks owoców. To, co akurat masz pod ręką lub to, co uda ci się kupić Latem, w sezonie, mogą to być truskawki, borówki, soczysty arbuz, gruszki, jabłka czy śliwki. Idealnie do takiej sałatki pasują winogrona (ciemne i jasne), ale też egzotyczne owoce oraz cytrusy. Może to być jak kiwi, mandarynka czy mango.

Jeśli dodajesz do sałatki delikatne owoce, takie jak np. maliny, dodaj je na samym końcu, posypując nimi już gotową sałatkę.

Sos, który pasuje do każdej mieszanki owocowej to prosty dressing z miodu i soku z cytryny. Ten ostatni wyostrza i podkreśla smaki, ale też zapobiega ciemnieniu takich owoców jak gruszki, jabłka czy banany. Do samego dressingu można też dodać szczyptę soli.

Przepis: Szybka sałatka owocowa

Pomysł na zdrową przekąskę ze słodką nutą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g owoców
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOwoce pokrój na kawałki. Miód wymieszaj z sokiem z cytryny.
  2. Robienie sałatkiPokrojone owoce wymieszaj z dressingiem. Podawaj od razu.

Jak podawać sałatkę owocową?

Taka sałatka owocowa jest idealna jako lekka przekąska imprezowa, ale często robię taką sałatkę zamiast deseru. To też sposób na wykorzystanie owoców w sezonie, kiedy jest ich naprawdę dużo i czasem brakuje już pomysłów, co z nich zrobić. W wersji deserowej sałatkę można podać z bitą śmietaną (najlepiej taką świeżą, samodzielnie ubitą) albo lodami.

Gotową sałatkę można podać w pucharkach, kolorowych miskach, ale też miskach utworzonych z samych owoców. Idealnie nadaje się do tego wydrążony arbuz, ale też wydrążone połówki grapefruitów czy pomarańczy, które również można potraktować jak minimiseczki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...