Biorę trzy proste składniki i ekspresowo robię lekką sałatkę. Mogę ją jeść przez cały dzień
Druga połowa lata to czas, kiedy w osiedlowych warzywniakach i lokalnych bazarkach królują soczyste brzoskwinie. Dla mnie to dobry moment, żeby wrócić do przepisu, który niezmiennie kojarzy mi się z letnim czasem. To sałatka z brzoskwinią inspirowana sałatką caprese, czyli sałatką z pomidorów i mozzarelli.
Jak zrobić sałatkę z brzoskwinią?
Do sałatki najlepiej wybrać brzoskwinie dojrzałe, ale jednocześnie takie, które są jędrne i w miarę twarde. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy brzoskwinię, pomidorki (najlepiej kolorowe, wówczas sałatka pięknie wygląda) i kulki mozzarelli położyć na talerzu i skropić oliwą. Zajmuje to nie więcej, niż 10 minut. Ja taką sałatkę mogę jeść przez cały dzień, często jem ją jako śniadanie albo kolację.
Przepis: Sałatka z brzoskwinią
Prosta sałatka idealna na lato
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 319 w każdej porcji
Składniki
- 2 brzoskwinie
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 małych kulek sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie sałatkiNa półmisku ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie, pokrojone pomidorki koktajlowe i kulki sera. Skrop oliwą i dopraw do smaku.
Inne pomysły na sałatkę caprese z brzoskwinią
Z przepisem można eksperymentować, także jeśli chodzi o sam sposób podania sałatki. Można do niej wykorzystać pokrojoną w plastry dużą kulkę mozzarelli, plastry pomidorów i brzoskwini. Gotową sałatkę można skropić octem balsamicznym oraz udekorować listkami świeżej bazylii.
Sałatka z brzoskwinią, pomidorami i mozzarellą może być zaserwowana na liściach szpinaku albo rukoli. Możesz ją posypać prażonymi orzeszkami piniowymi, pistacjami albo posiekanymi orzechami włoskimi. Ja lubię podać sałatkę z grzankami posmarowanymi tradycyjnym, zielonym pesto z bazylii. Często też wkrajam do całości odrobinę czerwonej cebuli, która dodaje więcej koloru i zaostrza smak.
Taka sałatka może być lekką przekąską, całym posiłkiem albo dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdzi się jako letnia sałatka na grilla: wówczas zaserwuj ją z grillowaną piersią z kurczaka albo drobiowymi szaszłykami. Grillowane mięso pokrojone w plasterki można także dorzucić bezpośrednio do sałatki.