Smaruję filet z kurczaka, zwijam i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi na wszystkich wrażenie

Dodano:
Roladki z kurczaka ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Dima Oana Gabriela
Jeśli masz dziś w planach obiad z fileta z kurczaka, mam dla ciebie świetny pomysł na jego przyrządzenie. Ja często przerabiam go na roladki z zielonym farszem. Po upieczeniu wyglądają i smakują wyśmienicie.

Filet z piersi kurczaka to delikatne i dość tanie mięso, które cieszy się u nas w domu dużym powodzeniem. To dlatego, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek doskonale nadaje się na wiele potraw. Szybko można z niego zrobić kotlety, usmażyć go z warzywami, upiec w całości lub w postaci roladek. Te ostatnie wyglądają niezwykle elegancko, a tak naprawdę są proste do zrobienia. Za to je uwielbiam.

Czy rozbijać filet z kurczaka na roladki?

Filet z piersi kurczaka przeznaczony na roladki z całą pewnością trzeba przekroić wzdłuż na 2-3 płaty. Dzięki temu powstaną dość cienkie plastry, które z łatwością można będzie zrolować wraz z farszem. Czy dodatkowo trzeba je rozbijać? Ja nigdy tego nie robię z dwóch powodów. Po pierwsze to delikatne mięso łatwo jest rozerwać w czasie rozbijania, a wtedy nici z eleganckiego wyglądu. A po drugie, moim zdanie roladki z nierozbitego fileta z piersi kurczaka są o wiele bardziej soczyste. Oczywiście płaskiej strony kuchennego młotka można użyć do wyrównania grubości całego płata mięsa, ale tak naprawdę nie jest to konieczne.

Jak zrobić roladki z kurczaka ze szpinakiem?

Przygotowanie roladek z kurczaka ze szpinakiem zawsze zaczynam od przyrządzenia farszu. Przed wyłożeniem na mięso musi on bowiem wystygnąć.

Przepis: Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z fileta z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kremowego twarożku lub serka mascarpone
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak i smaż go, aż odparuje z niego płyn. Wtedy dodaj do niego serek i posiekany czosnek oraz trochę soli i pieprzu. Całość duś jeszcze minutę, wystudź.
  2. Krojenie filetówFilety opłucz, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na 2 płaty. Jeśli filety są grubsze, możesz je przekroić na 3 płaty. Każdy oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką.
  3. Formowanie roladekKażdy płat mięsa posmaruj przygotowanym farszem. Ostrożnie zwiń roladkę, zepnij ją 1-2 wykałaczkami.
  4. Pieczenie roladekRoladki z kurczaka ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać roladki z kurczaka?

Roladki z piersi kurczaka wyglądają niezwykle elegancko i doskonale smakują podane z różnymi dodatkami. Ja często podaję je z ryżem, ale świetnie też smakują z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Można je też zaserwować z kuskusem czy kaszą jęczmienną. Dopełnieniem takiego dania powinna być lekka surówka, np. surówka z marchewki z ziołami czy surówka z młodej kapusty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...