Smaruję filet z kurczaka, zwijam i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi na wszystkich wrażenie
Filet z piersi kurczaka to delikatne i dość tanie mięso, które cieszy się u nas w domu dużym powodzeniem. To dlatego, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek doskonale nadaje się na wiele potraw. Szybko można z niego zrobić kotlety, usmażyć go z warzywami, upiec w całości lub w postaci roladek. Te ostatnie wyglądają niezwykle elegancko, a tak naprawdę są proste do zrobienia. Za to je uwielbiam.
Czy rozbijać filet z kurczaka na roladki?
Filet z piersi kurczaka przeznaczony na roladki z całą pewnością trzeba przekroić wzdłuż na 2-3 płaty. Dzięki temu powstaną dość cienkie plastry, które z łatwością można będzie zrolować wraz z farszem. Czy dodatkowo trzeba je rozbijać? Ja nigdy tego nie robię z dwóch powodów. Po pierwsze to delikatne mięso łatwo jest rozerwać w czasie rozbijania, a wtedy nici z eleganckiego wyglądu. A po drugie, moim zdanie roladki z nierozbitego fileta z piersi kurczaka są o wiele bardziej soczyste. Oczywiście płaskiej strony kuchennego młotka można użyć do wyrównania grubości całego płata mięsa, ale tak naprawdę nie jest to konieczne.
Jak zrobić roladki z kurczaka ze szpinakiem?
Przygotowanie roladek z kurczaka ze szpinakiem zawsze zaczynam od przyrządzenia farszu. Przed wyłożeniem na mięso musi on bowiem wystygnąć.
Przepis: Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z fileta z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kremowego twarożku lub serka mascarpone
- sól, pieprz
- papryka mielona słodka i ostra
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak i smaż go, aż odparuje z niego płyn. Wtedy dodaj do niego serek i posiekany czosnek oraz trochę soli i pieprzu. Całość duś jeszcze minutę, wystudź.
- Krojenie filetówFilety opłucz, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na 2 płaty. Jeśli filety są grubsze, możesz je przekroić na 3 płaty. Każdy oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką.
- Formowanie roladekKażdy płat mięsa posmaruj przygotowanym farszem. Ostrożnie zwiń roladkę, zepnij ją 1-2 wykałaczkami.
- Pieczenie roladekRoladki z kurczaka ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać roladki z kurczaka?
Roladki z piersi kurczaka wyglądają niezwykle elegancko i doskonale smakują podane z różnymi dodatkami. Ja często podaję je z ryżem, ale świetnie też smakują z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Można je też zaserwować z kuskusem czy kaszą jęczmienną. Dopełnieniem takiego dania powinna być lekka surówka, np. surówka z marchewki z ziołami czy surówka z młodej kapusty.