Patent na tę szybką przekąskę mam od siostry. Kulki są proste w przygotowaniu, a smakują genialnie z różnymi sosami
Kulki z kiełbasy i sera żółtego poznałam dzięki mojej siostrze. Podała je na jednym z ostatnich pikników, jakie zorganizowałyśmy dla naszych rodzin. Przyjemne w smaku połączenie czosnkowej kiełbaski i wyrazistego sera cheddar od razu przypadło nam do gustu. Wzięłam przepis i zrobiłam dla znajomych. Byli zachwyceni. Receptura jest banalna, więc zachęcam do spróbowania.
Jak zrobić szybką przekąskę z kiełbasą i serem?
Kulki nie wymagają wiele pracy. Po prostu kroję kiełbasę na drobne kawałki i wrzucam ją do masy z tartego sera cheddar, odrobiny bułki tartej i posiekanych warzyw dodających smaku, czyli cebuli i natki pietruszki. Wszystko potem łączę z jajkiem i odrobiną oleju, by podczas pieczenia nic się nie spaliło i smakołyk zachował swoją kulistą formę.
Wykonanie sycącej przekąski zajmuje mi mniej niż godzinę, a większość czasu i tak czekam, aż smakołyk się upiecze i nabierze swojej wyjątkowej tekstury. Jeśli więc nie wiesz co zrobić dla odwiedzających cię w weekend gości, albo masz w lodówce nadmiar kiełbasy i sera, koniecznie przygotuj.
Przepis: Kulki z kiełbasy i sera
Sycąca przekąska idealna na imprezy lub drugie śniadanie zabieganych.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 399 w każdej porcji
Składniki
- 300 g kiełbasy czosnkowej
- 150 g sera cheddar
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKiełbasę pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj.
- Szykowanie masy na kulki z kiełbasy i seraSer żółty połącz z bułką tartą, natką pietruszki, 1 łyżką oleju rzepakowego i kawałkami kiełbasy. Wbij jajko i wyrób masę. Dopraw ją solą i pieprzem.
- Pieczenie szybkiej przekąskiZ przygotowanej masy formuj kulki o średnicy około 3 cm. Posmaruj je po wierzchu pozostałym olejem rzepakowym i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Jak podawać kulki z kiełbasy i sera?
Sycąca przekąska wyśmienicie smakuje z domowymi sosami. Polecam szczególnie sos czosnkowy lub tzatziki – podkreślą dodatkowo smak użytej kiełbasy. Możesz też podać ulubioną surówkę lub sałatkę. Wtedy uzyskasz już niemal obiadowe danie.
Inne warianty sycącej przekąski
Zamiast sera cheddar możesz użyć dowolnego innego, niezbyt twardego, sera, który łatwo się zlepi po stopieniu np. goudy czy ementalera. Kiełbasę czosnkową także możesz zamienić na inny wyrazisty w smaku wyrób. Przekąska będzie pyszna np. z paprykowymi kabanosami czy kiełbasą jałowcową.
Robiąc mniejsze kulki, możesz potem nadziać je na wykałaczki i podać z dodatkowymi kawałkami świeżych warzyw jako pyszne koreczki. Jeśli się na to zdecydujesz, koniecznie skróć czas pieczenia. Zbyt długie trzymanie przysmaku w piekarniku sprawi, że stanie się suchy.