Najlepszy domowy keczup robię z cukinii i mam zapas na cały rok. Sprawdzony przepis
Domowy keczup z cukinii ma prosty skład, jest dobry i tani. Tak można w skrócie to podsumować. Ja zwykle dostaję cukinie od mojego sąsiada działkowca, ale w sezonie kupisz je na lokalnych bazarkach za grosze. Z trzech kilogramów cukinii wyjdzie ci ok. 10-18 słoiczków (w zależności od wielkości i gęstości keczupu).
Jak zrobić keczup z cukinii?
Kiedy robiłam keczup z cukinii pierwszy raz, zastanawiałam się, dlaczego dodaje się do niego gotowy koncentrat pomidorowy. Odpowiedź jest prosta: możesz zrobić samodzielnie koncentrat, jednak zajmie to bardzo dużo czasu. Do keczupu warto wybrać koncentrat dobrej jakości.
Podaję przepis z podstawowymi przyprawami, ale niżej daję wskazówki, jak można go modyfikować. Bo tak naprawdę od ciebie zależy, jaki smak będzie miał twój keczup z cukinii, czy będzie łagodny, ostry, czy może zyska lekko korzenny aromat.
Przepis: Keczup z cukinii
Ten domowy keczup zrobić też do słoików.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 3 kg cukinii
- 4 cebule
- 2 jabłka
- 750 g koncentratu pomidorowego
- 8 łyżek oliwy
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię zetrzyj na tarce i zasyp solą (ok. 3 płaskie łyżeczki), odstaw na ok. godzinę, aż puści sok. Cebulę posiekaj, jabłka pokrój w kostkę.
- Robienie keczupuNa dno garnka wlej oliwę, dodaj cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż, cebula się zeszkli, dodaj jabłka i smaż jeszcze chwilę. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj cukinię i duś, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i resztę przypraw. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, zblenduj i gorący przekładaj do słoików.
Gorący keczup wystarczy przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. Nakrętki powinny się zassać, jeśli się tak nie stanie, zapasteryzuj słoiki przez ok. 20 minut, gotując je w wodzie lub trzymając w piekarniku.
Jak doprawić keczup z cukinii?
Uwielbiam keczup z cukinii za możliwości, jakie daje. Często rozdzielam sos na dwa garnki i każdą partię doprawiam nieco inaczej. Bardzo lubię dodać do keczupu nieco cynamonu. Jeśli lubisz korzenne smaki, dodaj też na pierwszym etapie 2-3 goździki do smażenia cebuli (i wyjmij je potem razem z liściem laurowym i zielem angielskim). Do keczupu możesz też dodać świeży imbir (zetrzyj i wrzuć na patelnię razem z cebulą) albo posiekaną ostrą papryczkę, jeżeli lubisz bardziej pikantne sosy.
Do keczupu możesz także dodać więcej ziół: oprócz oregano, mogą to być np. bazylia i tymianek.
Ważne: nim przełożysz sos do słoików, spróbuj, czy jego smak ci odpowiada i w razie potrzeby dopraw jeszcze.