Ten makaron z sosem z 2 składników robię w kilkanaście minut. Przepis idealny na pyszny, ekspresowy obiad

Dodano:
Makaron z sosem Alfredo Źródło: Shutterstock / Tanya Consaul Photography
Ugotowany al dente makaron i wyrazisty w smaku sos to duet idealny. Nie każdy makaron z sosem wymaga wielu składników i długiego stania przy kuchni. Biały sos do makaronu zrobisz z dwóch składników, a jego smak na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jeżeli lubisz włoskie pasty, to koniecznie musisz spróbować makaronu z sosem Alfredo. Choć nie jest on zaliczany do najbardziej popularnych na całym świecie dań kuchni włoskiej, to naprawdę warto przygotować tę prostą potrawę, bo stanowi narodowe i kulturowe dziedzictwo Włoch.

Jak zrobić makaron z sosem Alfredo?

Makaron z sosem Alfredo możesz zrobić w zaledwie kilkanaście minut, przygotowując sos w czasie gotowania makaronu. Musisz jednak wiedzieć, że w przypadku tej potrawy szczególnie liczy się jakość składników – korzystając z sera typu parmezan, nie osiągniesz efektu WOW, bo najlepiej smakuje sos Alfredo ze świeżo startym serem Parmigiano Reggiano. Bazę sosu powinno stanowić naturalne masło o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego – sprawdź skład masła, żeby nie kupić produktu z dodatkiem tłuszczu roślinnego. Dzięki tym składnikom zrobisz oryginalny biały sos do makaronu. Na pewno znajdziesz przepisy na sos Alfredo z dodatkiem śmietanki kremówki oraz czosnku. Jest to jednak sos à la Alfredo, a jego smak jest całkiem przyjemny. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz biały sos z dodatkowymi składnikami.

Przepis: Makaron z sosem Alfredo

Makaron z sosem Alfredo to jedna z najprostszych w przygotowaniu past.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
615 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu
  • 80 g Parmigiano Reggiano
  • 80 g masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuPrzygotowanie potrawy rozpocznij od gotowania makaronu. Do sosu niezbędne jest dodanie wody z gotowania makaronu, która sprawia, że zyskuje on wyjątkowo kremową konsystencję. Na 400 g makaronu zagotuj 4 litry wody i gdy zacznie wrzeć, dodaj 1 łyżeczkę soli. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie zetrzyj ser Parmigiano Reggiano na tarce o małych oczkach.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni roztop masło. Podgrzewaj tłuszcz na bardzo małym ogniu, co zapobiegnie jego przypaleniu. Dodaj do roztopionego masła 100 ml wody z gotowania makaronu. Doprowadź bazę sosu do wrzenia na małym ogniu, często mieszając.
  3. Dodanie makaronuOdcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem, dodaj kolejne 100 ml wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj, cały czas podgrzewając na małym ogniu.
  4. Dodanie seraNa patelnię dodaj starty ser i wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika i dopraw makaron z sosem Alfredo solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do makaronu możesz dodać pieprz czarny lub pieprz biały.

Jak podawać makaron z sosem Alfredo?

Makaron z sosem Alfredo podawaj tuż po przygotowaniu. Możesz posypać danie ulubionymi ziołami np. natką pietruszki, oregano, rozmarynem lub bazylią.

Jak zrobić makaron z białym sosem à la Alfredo?

Jeżeli chcesz przygotować biały sos do makaronu à la Alfredo, to potrzebujesz dodatkowo 1-2 ząbków czosnku i 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% o temperaturze pokojowej. Na maśle lekko podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj wodę z gotowania makaronu oraz śmietankę i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i śmietanka zacznie gęstnieć. Następnie dodaj makaron, kolejną porcję wody i parmezan. Całość podgrzewaj 2-3 minuty, często mieszając i ciesz się smakiem sycącej oraz bardzo prostej potrawy.

Historia makaronu z sosem Alfredo

Makaron z sosem Alfredo to potrawa, która powstała w Rzymie z miłości do kobiety i pasji do gotowania. Połączenie prawdziwego uczucia oraz typowo włoskiego zamiłowania do kuchni okazało się receptą na kulinarny sukces. Włoch Alfredo di Lelio martwił się o ciężarną żonę, która nie miała apetytu i szukał sposobu, żeby zachęcić ją do jedzenia. Połączył aromatyczne składniki, tworząc gęsty sos, polał nim makaron Fettuccine (długie, wąskie wstążki) i przyprawił solą oraz pieprzem. Danie bardzo przypadło do gustu ciężarnej kobiecie, pomagając jej odzyskać siły. Z czasem matka Alfredo di Lelio zaczęła podawać makaron z sosem Alfredo w swojej restauracji, a następnie kreatywny Włoch otworzył lokal, w którym podawał to danie.

Wyjątkowym smakiem makaronu z białym sosem zachwycili się m.in. amerykańscy aktorzy kina niemego Mary Pickford i Douglasowi Fairbanks. Co ciekawe – makaron Alfredo di Lelio nie jest potrawą, której można spróbować w każdej restauracji w słonecznej Italii. Wręcz przeciwnie – serwuje go zaledwie kilka lokali w Rzymie, ale bez problemu można skosztować tej potrawy w wielu restauracjach w Stanach Zjednoczonych np. w Hollywood.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...