Ciasto na naleśniki mojej babci nie ma sobie równych. Poznaj przepis i sekret perfekcyjnych naleśników

Dodano:
Robienie ciasta na naleśniki Źródło: Shutterstock / Prathankarnpap
Naleśniki to prosta w przygotowaniu potrawa. Nie jest prawdą, że pierwszy naleśnik zawsze się nie udaje. Placki z przepisu mojej babci zawsze wychodzą idealne – są delikatne i elastyczne, nie rwą się podczas przewracania i nadziewania farszem.

Moja babcia była mistrzynią w smażeniu naleśników. Z sentymentem wspominam czas, który spędziłem razem z nią w kuchni, ucząc się przygotowywać różne potrawy. Jedną z takich potraw są naleśniki. Poniżej podaję kilka wskazówek, dzięki którym unikniesz często popełnianych podczas smażenia placków błędów oraz przepis na klasyczne naleśniki, które zawsze się udają.

Tradycyjne ciasto na naleśniki – proporcje składników

Choć moja babcia często robiła potrawy, dodając poszczególne składniki „na oko”, to w przypadku ciasta na naleśniki zawsze stosowała proporcje 2:1 – 2 szklanki mleka na 1 szklankę mąki pszennej. Dodatkowo na każdą szklankę mąki dodawała 2 duże lub 3 małe jajka. Jednak sekretem pysznego ciasta na naleśniki są nie tylko odpowiednie proporcje mokrych i suchych składników, ale także ich temperatura. Mąka, mleko, woda i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto na naleśniki jak u babci

Często robię ciasto na naleśniki z poniższego przepisu. Uważam, że usmażone z niego placki idealnie nadają się zarówno do składania w rulon, kopertę oraz trójkąty, jak i przygotowania efektownego tortu naleśnikowego z kremem kakaowo-orzechowym.

Przepis: Ciasto na naleśniki

Placki naleśnikowe z tego przepisu wychodzą elastyczne, więc łatwo je rolować i składać.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Połączenie i wymieszanie składnikówDo wysokiego naczynia wlej mleko. Wybij jajka do osobnej miseczki i roztrzep je widelcem. Wlej jajka do mleka i mieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodaj szczyptę soli i ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mąkę krupczatkę. Mieszaj ciasto naleśnikowe, aż wszystkie grudki znikną i ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Możesz również wymieszać składniki ciasta mikserem. Wskazówka: jeżeli chcesz zrobić bardzo puszyste ciasto naleśnikowe, to wymieszaj jajka z mlekiem mikserem na wysokich obrotach – na mleku powinna utworzyć się pianka, a następnie dodaj pozostałe składniki i mieszaj rózgą kuchenną, aż się połączą.
  2. Odpoczywanie ciastaNaczynie z gotowym ciastem na naleśniki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  3. Smażenie naleśnikówMocno rozgrzej patelnię i dodaj na nią 1 łyżkę oleju. Równomiernie rozprowadź tłuszcz na patelni, a następnie zlej jego nadmiar np. do metalowego garnuszka z uszkiem. W ten sposób ograniczysz zużycie tłuszczu podczas smażenia placków. Na rozgrzany tłuszcz wlej porcję ciasta (najlepiej korzystać z chochelki, dzięki której można precyzyjnie odmierzyć ilość ciasta) i rozprowadź je na całej powierzchni, wykonując okrężne ruchy patelnią. Smaż każdy placek na średnim ogniu do momentu, aż spód się przyrumieni, a następnie przewróć na drugą stronę.

Gotowe naleśniki odkładaj na deskę do krojenia lub odwrócony do góry dnem talerz.

Porada: mocno przypieczone placki, które wyjdą twarde i sztywne, możesz uratować, układając je wewnątrz stosu ciepłych naleśników lub przykrywając na kilka minut zamoczoną w ciepłej wodzie, odciśniętą ściereczką i odwróconym do góry dnem talerzem.

Na czym smażyć naleśniki?

Obecnie najczęściej smaży się naleśniki na oleju np. rzepakowym, ale kilka dekad temu w tym celu wykorzystywano smalec lub słoninę. Moja babcia nabijała na widelec kawałek słoniny, a następnie smarowała nią mocno rozgrzaną patelnię przed wlaniem porcji ciasta naleśnikowego. Na gorącą patelnię można dodać również klarowane masło, które nadaje naleśnikom wyjątkowy smak.

Porada: możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę oleju lub roztopionego i ostudzonego masła klarowanego oraz usmażyć naleśniki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Dlaczego naleśniki pękają w czasie smażenia?

Pękanie naleśników związane jest najczęściej z nieodpowiednią konsystencją ciasta, na którą wpływa zarówno ilość mokrych i suchych składników, jak i rodzaj mąki. Moja babcia robiła naleśniki z mąki krupczatki, którą można zastąpić zwykłą mąką pszenną. Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Warto po przygotowaniu odstawić wymieszane składniki w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.

Żeby uniknąć pękania ciasta naleśnikowego, najlepiej smażyć placki na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem, dzięki czemu ciasto szybko się rumieni i bez problemu można przewrócić placki na drugą stronę.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki wyśmienicie smakują bez dodatków oraz np. z twarogiem, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowym, smażonymi jabłkami, mięsem, kapustą, grzybami, a także szynką i żółtym serem. Niewykorzystane placki możesz pokroić w cienkie paseczki i dodać do zupy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...