Ogórki gyros to najlepsze słoiki w całej spiżarni. Najlepiej od razu zrób podwójną porcję
Ktoś, kto pierwszy raz wymyślił, żeby do zalewy do ogórków dodać przyprawę gyros, powinien dostać kulinarnego Nobla. Ogórki gyros smakują rewelacyjnie, a robi się je naprawdę łatwo. Wystarczy trzymać się przepisu.
Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?
Ten przepis wymaga nieco czasu, ale potrzebny on jest przede wszystkim na to, aby warzywa, które wkłada się do słoików, nabrały smaku i puściły sok. Potem tak naprawdę wystarczy wszystko przełożyć do słoików i zapasteryzować. Ja daję do ogórków zawsze paprykę żółtą i czerwoną (ładnie to wygląda), ale możesz dać dowolne papryki. Sama dorzucam też jedną papryczkę chili, którą kroję w cienkie plasterki, bo lubię bardziej pikantne ogórki. Ten dodatek podałam jako opcjonalny.
Przepis: Ogórki w zalewie gyros
Ogórki do słoików.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 8 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
na zalewę:
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki oleju
- 30 g przyprawy gyros
opcjonalnie:
- 1 papryczka chilli
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywOgórki umyj, odkrój końcówki. Pokrój ogórki na grube plastry. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w paski. Wymieszaj ogórki z solą i czosnkiem, dodaj resztę warzyw i wymieszaj.
- Robienie zalewyWymieszaj składniki na zalewę i zalej nią warzywa. Odstaw wszystko na ok. 6-8 godzin. Co jakiś czas można wymieszać warzywa z zalewą.
- Przekładanie do słoikówWarzywa przekładaj do wyparzonych słoików. Zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj 20 minut.
Z podanego przepisu wychodzi zwykle 10 półlitrowych słoików. Warto pamiętać, że warzywa powinny być w nich do ciasno ułożone, a zalewa wypełniać przestrzenie między nimi. Dlatego przed pasteryzowaniem można jeszcze delikatnie stuknąć nimi o stół i dopiero zakręcić.
Jak pasteryzować ogórki gyros?
Ogórki gyros można pasteryzować w garnku lub w piekarniku. Do garnka wyłożonego ściereczką włóż słoiki, zalej wodą do wysokości 2/3 słoików i gotuj 20 minut na delikatnym ogniu. Jeśli pasteryzujesz ogórki w piekarniku, włóż słoiki na blachę lub kratkę, ustaw grzanie góra dół i temperaturę 110 stopni Celsjusza. Od momentu, kiedy piekarnik taką temperaturę osiągnie, trzymaj słoiki przez 20 minut. Możesz je potem zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Do czego wykorzystać ogórki gyros?
Ogórki w zalewie gyros są idealnym dodatkiem do obiadów, świetnie sprawdzają się do dań z grilla i jako imprezowe przekąski. Można je wykorzystać np. do zrobienia koreczków. Takie ogórki są też doskonałym dodatkiem na kanapki z wędliną czy serem.