Łączę te proste składniki i polewam lekkim sosem. Tę pyszną sałatkę robię w 10 minut i jem o różnych porach
Świeże warzywa w połączeniu z twarogiem i sosem jogurtowym to nie tylko porcja witamin i minerałów, ale także pełnowartościowego białka. Taką sałatką możesz zastąpić posiłek główny, kanapki do pracy oraz puste kalorie, po które często sięgamy, odczuwając ssanie w żołądku. Sałatka z warzyw i twarożku smakuje fenomenalnie, a zrobisz ją w zaledwie 10 minut.
Jak zrobić sałatkę ze świeżych warzyw i twarożku?
Sałatka ze świeżych warzyw i twarożku to potrawa, która nie ogranicza kulinarnej kreatywności. Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dodając różne warzywa, które znajdziesz w swojej kuchni np. pomidory, paprykę i seler naciowy. Im więcej smaków i kolorów na talerzu, tym lepiej.
Do przygotowania sałatki polecam użyć twardego twarogu w kostce. Zawartość tłuszczu dopasuj do własnych potrzeb – ja robię sałatkę z twarogiem półtłustym. Biały ser możesz zastąpić odsączonym z zalewy serkiem typu cottage cheese (zalewę możesz dodać do sosu), serem feta lub ulubionym serem pleśniowym. Stosując dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego, zastąp twaróg i jogurt wegańskimi odpowiednikami tych produktów. Robiłem sałatkę ze świeżych warzyw z dodatkiem tofu oraz jogurtu kokosowego i również smakowała wyśmienicie.
Jeżeli masz na parapecie lub w ogrodzie świeże zioła, to możesz wzbogacić nimi smak potrawy. Polecam do sałatki z poniższego przepisu dodać np. bazylię, natkę pietruszki, majeranek lub tymianek cytrynowy. Zioła możesz również dodać do sosu jogurtowego.
Rada: Robienie sałatki rozpocznij od przygotowania sosu, który najlepiej smakuje schłodzony.
Wskazówka: Możesz zrezygnować z dodawania do sosu wyrazistych w smaku czosnku oraz oliwy z oliwek. Przygotuj wtedy sos na bazie samego jogurtu. Polecam doprawić go nie tylko solą i pieprzem, ale także odrobiną soku z cytryny lub limonki.
Przepis: Sałatka ze świeżych warzyw i twarożku
Połączenie warzyw, twarogu i sosu jogurtowego idealnie sprawdza się o każdej porze dnia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 100 g szpinaku baby
- 1 średni ogórek
- 6 dużych rzodkiewek
- 1 mała cebula czerwona
- 200 g twarogu półtłustego
- 3 łyżeczki ziaren sezamu
Na sos:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem naturalnym i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj naczynie z sosem folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
- Mycie i krojenie warzywSzpinak przebierz i oderwij łodyżki (opcjonalnie). Dokładnie wypłucz liście na sitku i odsącz z nadmiaru płynu. Gdy szpinak odcieknie, możesz dodatkowo osuszyć go w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku. Rzodkiewkę i zielonego ogórka umyj oraz osusz papierowym ręcznikiem. Możesz również po umyciu namoczyć warzywa w wodzie z sodą oczyszczoną (1 łyżeczka sody na 1 litr wody) i po kilku minutach opłukać pod bieżącą wodą, dzięki czemu zyskasz pewność, że na skórce nie znajdują się szkodliwe zanieczyszczenia m.in. drobnoustroje. Warzywa pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Twaróg pokrój w kostkę lub pokrusz w dłoniach na mniejsze kawałki.
- Prażenie sezamuZiarno sezamu podpraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliło. Sezam jest gotowy, gdy lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać intensywny zapach.
- Połączenie składnikówNa talerze wyłóż szpinak. Na szpinaku ułóż plasterki ogórków i rzodkiewki oraz cebulę. Na warzywa wyłóż twaróg i posyp potrawę sezamem. Tuż przed podaniem możesz oprószyć potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową sałatkę polej sosem.
Do sałatki możesz podać świeże pieczywo lub grzanki. Polecam również wypróbować prosty przepis na domowy chlebek czosnkowy.