Łączę te proste składniki i polewam lekkim sosem. Tę pyszną sałatkę robię w 10 minut i jem o różnych porach

Dodano:
Sałatka ze świeżych warzyw i twarożku Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Sałatki to nie tylko idealny dodatek do obiadu lub pieczywa z wędliną, ale także samodzielne danie, dzięki któremu unikniesz sięgania po niezdrowe przekąski. Gdy mam ochotę na lekki posiłek, robię szybką sałatkę z tego przepisu.

Świeże warzywa w połączeniu z twarogiem i sosem jogurtowym to nie tylko porcja witamin i minerałów, ale także pełnowartościowego białka. Taką sałatką możesz zastąpić posiłek główny, kanapki do pracy oraz puste kalorie, po które często sięgamy, odczuwając ssanie w żołądku. Sałatka z warzyw i twarożku smakuje fenomenalnie, a zrobisz ją w zaledwie 10 minut.

Jak zrobić sałatkę ze świeżych warzyw i twarożku?

Sałatka ze świeżych warzyw i twarożku to potrawa, która nie ogranicza kulinarnej kreatywności. Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dodając różne warzywa, które znajdziesz w swojej kuchni np. pomidory, paprykę i seler naciowy. Im więcej smaków i kolorów na talerzu, tym lepiej.

Do przygotowania sałatki polecam użyć twardego twarogu w kostce. Zawartość tłuszczu dopasuj do własnych potrzeb – ja robię sałatkę z twarogiem półtłustym. Biały ser możesz zastąpić odsączonym z zalewy serkiem typu cottage cheese (zalewę możesz dodać do sosu), serem feta lub ulubionym serem pleśniowym. Stosując dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego, zastąp twaróg i jogurt wegańskimi odpowiednikami tych produktów. Robiłem sałatkę ze świeżych warzyw z dodatkiem tofu oraz jogurtu kokosowego i również smakowała wyśmienicie.

Jeżeli masz na parapecie lub w ogrodzie świeże zioła, to możesz wzbogacić nimi smak potrawy. Polecam do sałatki z poniższego przepisu dodać np. bazylię, natkę pietruszki, majeranek lub tymianek cytrynowy. Zioła możesz również dodać do sosu jogurtowego.

Rada: Robienie sałatki rozpocznij od przygotowania sosu, który najlepiej smakuje schłodzony.

Wskazówka: Możesz zrezygnować z dodawania do sosu wyrazistych w smaku czosnku oraz oliwy z oliwek. Przygotuj wtedy sos na bazie samego jogurtu. Polecam doprawić go nie tylko solą i pieprzem, ale także odrobiną soku z cytryny lub limonki.

Przepis: Sałatka ze świeżych warzyw i twarożku

Połączenie warzyw, twarogu i sosu jogurtowego idealnie sprawdza się o każdej porze dnia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g szpinaku baby
  • 1 średni ogórek
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżeczki ziaren sezamu

Na sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem naturalnym i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj naczynie z sosem folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  2. Mycie i krojenie warzywSzpinak przebierz i oderwij łodyżki (opcjonalnie). Dokładnie wypłucz liście na sitku i odsącz z nadmiaru płynu. Gdy szpinak odcieknie, możesz dodatkowo osuszyć go w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku. Rzodkiewkę i zielonego ogórka umyj oraz osusz papierowym ręcznikiem. Możesz również po umyciu namoczyć warzywa w wodzie z sodą oczyszczoną (1 łyżeczka sody na 1 litr wody) i po kilku minutach opłukać pod bieżącą wodą, dzięki czemu zyskasz pewność, że na skórce nie znajdują się szkodliwe zanieczyszczenia m.in. drobnoustroje. Warzywa pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Twaróg pokrój w kostkę lub pokrusz w dłoniach na mniejsze kawałki.
  3. Prażenie sezamuZiarno sezamu podpraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliło. Sezam jest gotowy, gdy lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać intensywny zapach.
  4. Połączenie składnikówNa talerze wyłóż szpinak. Na szpinaku ułóż plasterki ogórków i rzodkiewki oraz cebulę. Na warzywa wyłóż twaróg i posyp potrawę sezamem. Tuż przed podaniem możesz oprószyć potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową sałatkę polej sosem.

Do sałatki możesz podać świeże pieczywo lub grzanki. Polecam również wypróbować prosty przepis na domowy chlebek czosnkowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...