Mięsne kulki zapiekam w piekarniku i podaję na prostym placku. Cała rodzina się tym zajada

Dodano:
Kofta kebab z bakłażanem Źródło: Pexels / Shameel mukkath
Kofta kebab to smakowite danie kuchni tureckiej. Moją wersję w postaci szaszłyków z wołowiny opracowałam z pomocą koleżanki pracującej w restauracji. Moja rodzina ubóstwia tę potrawę.

Kofta kebab to pochodząca z Turcji potrawa, której przygotowanie polega na upieczeniu mięsnych kulek na szpikulcach, czyli w formie szaszłyku. Do przygotowania soczystych kąsków wybiera się jagnięcinę, baraninę, cielęcinę lub wołowinę. Doprawia się ją bogatą i aromatyczną mieszanką przypraw. Przygotowane pulpety często przeplata się sezonowymi warzywami, które sprawiają, że potrawa smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie wbrew pozorom nie jest aż tak skomplikowane.

Jak zrobić smakowity kebab kofta?

Moje danie to smakowite szaszłyki z wołowiny. Najłatwiej mi ją po prostu kupić w mojej okolicy. Mielone mięso łączę z cebulą, czosnkiem oraz natką pietruszki. Doprawiam je kminem rzymskim i papryką w proszku – ostrą oraz wędzoną. Na szpikulcach formuję lekko podłużne kotleciki, a między nimi umieszczam plastry bakłażana. To często pomijane warzywo, a w tym daniu smakuje mi nawet bardziej niż w musace. Też jest pieczone z mięsem i przyjemnie je otula. W kofta kebab nie dodaję jednak sera i beszamelu, więc całość wydaje się znacznie lżejsza. A że turecki frykas robi się też wyjątkowo sprawnie, to musisz spróbować.

Przepis: Kofta kebab

Soczyste szaszłyki z wołowiny z dodatkiem bakłażana

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mielonej łopatki wołowej
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 spory bakłażan
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Bakłażana opłucz, osusz i pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
  2. Formowanie szaszłyków z wołowinyMięso mielone włóż do dużej miski. Dodaj cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Wsyp papryki oraz kmin rzymski. Wlej też 3 łyżki oliwy i wodę. Wyrób masę, a następnie dopraw ją solą i pieprzem. Obklej nią szpikulce, formując podłużne, niezbyt pękate kotleciki. Oddzielaj je plastrami bakłażana. Na koniec posmaruj wszystko po wierzchu pozostałą oliwą z oliwek.
  3. Pieczenie kofta kebabGotowe szaszłyki z wołowiny ułóż na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza z ustawioną funkcją grillowania przez 20 minut. Kratkę umieść blisko grzałki. W połowie przyrządzania obróć kofta kebab.

Jak podać kebab kofta?

Szaszłyki z wołowiny z bakłażanem najczęściej układam na posmarowanej sosem czosnkowym picie lub podpłomykach, które przygotowuję szybko tylko z 3 składników. Podaję też świeżą sałatkę, zwykle z rukoli, cebuli i pomidorów. Możesz też serwować danie z frytkami, ziemniaczanymi łódeczkami z pieca lub ryżem. Smak kofta kebab przyjemnie podkreślą też kiszonki.

Możliwe warianty kebab kofta

Do marynowania mięsa na kofta kebab możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do kebabu. To wersja dla leniwych, ale potrafi być bardzo smaczna. Sprawdź tylko wcześniej czy wybrany miks nie zawiera dodatków na które masz alergię.

Do szaszłyków z wołowiny możesz dodać inne warzywa. Pasowały będą np. papryka, cukinia lub pieczarki, takie jak papryka, cukinia lub pieczarki.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...