Placki ziemniaczane nadziewam tym pysznym farszem. Przepis znalazłam na kartce z kalendarza

Dodano:
Placki ziemniaczane z mięsnym farszem Źródło: Shutterstock / freeskyline
Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Ostatnio odkryłam smaczną wersję z soczystym farszem. Okazała się niemal tak prosta w przygotowaniu jak tradycyjna.

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Nigdy jednak nie słyszałam o wersji z mięsnym farszem. Na prosty przepis natrafiłam, zdzierając kartkę z kalendarza. Postanowiłam przygotować to danie i podać na obiad. Rodzina była zachwycona.

Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsnym farszem?

Placki ziemniaczane z farszem muszą być chrupiące. Dlatego do ich przygotowania zawsze wybieram bogate w skrobię ziemniaki. U mnie najczęściej jest to łatwo dostępne warzywo odmiany Irga, które kupuję u znajomego rolnika. Dobre będą też gatunki takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Do wykonania nadzianych placków ziemniaczanych wybrałam też dobrej jakości mięso z łopatki wieprzowej i nie żałowałam mu smakowych dodatków. Zeszkliłam cebulkę i z czosnkiem oraz wsypałam tymianek i nieco więcej pieprzu niż zwykle. Smażenie wymagało nieco cierpliwości i zręczności, ale efekt mnie oczarował. Soczyste nadzienie idealnie współgrało z ziemniaczaną otoczką. Polecam spróbować.

Przepis: Placki ziemniaczane z mięsnym farszem

Chrupiące placki z soczystym nadzieniem z mięsa mielone są idealne na obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
493 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy ziemniaczanejZiemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Zawiń w gazę i odciśnij wodę, zbierając ją w misce. Suche wiórki połącz ze skrobią z dna miski (wcześniej zlej płyn znad uzyskanego osadu). Wsyp obie mąki i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj.
  2. Robienie farszu mięsnegoCebulę pozbaw łupiny, posiekaj. Zeszklij warzywo na dobrze rozgrzanej łyżce oleju rzepakowego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie zdejmij patelnię z ognia. Przestudź i połącz z mięsem mielonym. Wsyp tymianek, solidną szczyptę pieprzu i trochę soli. Wlej wodę i wymieszaj. Chwilę wyrabiaj masę.
  3. Smażenie placków ziemniaczanych z farszemNa patelni rozgrzej resztę oleju rzepakowego. Wyłóż masę ziemniaczaną, formując spore placki. Na każdym z nich ułóż na płasko po 2-3 łyżeczki mięsnego farszu, zostawiając kawałek wolnego miejsca od brzegu każdego placka. Przykryj ją drugą, podobnej wielkości, porcją ciasta ziemniaczanego – chcesz uformować coś na kształt kotleta z mięsnym środkiem. Dociśnij brzegi i smaż na niezbyt mocnym ogniu po 5 minut na stronę. Przenieś na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Delikatnie osusz z nadmiaru tłuszczu.

Jak podać placki ziemniaczane z mięsnym farszem?

Danie ma już bogate i wyraziste wnętrze, nie trzeba więc okraszać go przesadnie. Wystarczy, że udekorujesz porcje odrobiną kwaśnej śmietany czy gęstego jogurtu naturalnego, a będzie pysznie. Możesz też posypać placki ziemniaczane koperkiem lub natką pietruszki. Ten element doda nieco świeżości i lekkości.

Jeśli jednak marzy ci się danie na tzw. wypasie, polej całość prostym sosem pieczarkowym. Wystarczy, że po prostu podsmażysz pokrojone grzyby i doprawisz je czosnkiem oraz ziołami. Takie placki ziemniaczane będą pyszne i jeszcze bardziej sycące. Dobrym pomysłem jest też podanie tego dania z warzywnym ratatuj (ratatouille), czyli pysznym gulaszem z cukinii, papryki, bakłażana i pomidorów.

Inny wariant placków ziemniaczanych

Jeśli objawiasz się, że placki ziemniaczane rozpadną się na patelni, usmaż ziemniaczaną masę z tego przepisu osobno, a mięso po prostu zrumień i wymieszaj z sosem pomidorowym i potraktuj jako pyszny sos. To już inny przepis, ale też uzyskasz smaczne danie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...