Makaron, który został z obiadu, zmieniam w prostą sałatkę. Mam pyszną i tanią kolację lub lunch do pracy
Kiedy ugotuję za dużo makaronu, staram się go sprytnie wykorzystać. Szczęśliwie, ugotowane kluski są idealnym dodatkiem do sałatek. Takie proste kompozycje są wręcz idealne, by zabrać je w drogę np. do pracy.
Przy okazji też zużywam pozostające w lodówce warzywa. Piekę zatem dwie pieczenie na jednym ogniu – nic się nie marnuje, a ja mam smaczny posiłek. Takie podejście do gotowania sprawia, że świetnie panuję nad budżetem domowym, a moja dieta jest bogata i różnorodna.
Jak zrobić sałatkę z makaronem z obiadu?
Danie nie wymaga wiele pracy – po prostu przyrządzam warzywa i łączę je z makaronem, serem żółtym oraz jogurtem. Tym razem padło na paprykę i szpinak, więc poddusiłam je z podsmażoną cebulką i czosnkiem, by nadać im więcej charakteru. Pełniący rolę sosu nabiał, z urozmaicającymi teksturę dania kawałkami, dobrze się z nimi skomponował. Wciąż jednak jest prosto, smacznie i tanio.
Przepis: Sałatka z makaronem, serem i warzywami
Proste danie z makaronem z obiadu idealne do pracy lub na kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 200 g ugotowanego makaronu penne
- 50 g sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 100 g szpinaku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Szpinak opłucz. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki, usuwając przy okazji gniazda nasienne.
- Przygotowanie sałatki z makaronem z obiaduNa patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, a po 30 sekundach wrzuć paprykę. Duś z odrobiną wody przez 2-3 minuty. Gdy płyn odparuje, dodaj szpinak. Smaż, aż lekko zwiędnie. Dopraw solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia, wrzuć ser żółty. Zawartość patelni połącz z makaronem i jogurtem naturalnym. Przenieś na talerz.
Możliwe modyfikacje sałatki z makaronem
Do pysznego miksu można dodać w zasadzie dowolne warzywa. Jeśli nie macie szpinaku, wrzućcie ulubioną sałatę i pomińcie smażenie cebuli z czosnkiem. Zamiast papryki użyjcie ćwiartek pomidora, pokrojonej w cienkie paseczki marchewki czy grillowanej cukinii. To tylko kilka smacznych opcji do sprawdzenia. Za każdym razem dobierajcie odpowiednio zioła – suszone lub świeże – a sos do sałatki będzie z nimi przyjemnie korespondował.
Jak jeszcze sprytnie wykorzystać makaron z obiadu?
Nadmiar ugotowanego dodatku zawsze można zapiec np. z serem i kiełbasą lub resztkami wędlin. Dobrą strategią jest również posiadanie w lodówce słoiczka z ulubionym pesto lub innego gotowego sosu. Można wtedy szybko odgrzać ugotowany wcześniej produkt ze wspomnianym dodatkiem. Sałatka z makaronem moim zdaniem będzie jednak najsmaczniejszą opcją.