Wkładam filety z kurczaka do naczynia i zalewam sosem. Ten szybki obiad z piekarnika robi się sam
Dania obiadowe z fileta z piersi kurczaka cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego, w końcu jest to jedno z najchudszych i najsmaczniejszych mięs, które można kupić w dobrej cenie. Dziś mamy dla was kolejną propozycję, na danie z piersi kurczaka. Będzie przy nim mało pracy, bo główną część roboty wykona za nas piekarnik.
Najlepsze sosy do zapiekania kurczaka
Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które lubi towarzystwo aromatycznych sosów. Sos można podać do gotowego dania lub zapiec w nim mięso, a wtedy jednocześnie otrzymamy pyszne mięso wraz z sosem. Do zapiekania kurczaka doskonale nadaje się sos pomidorowy. Można go zrobić np. z przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów i wzbogacić dodatkami wzmacniającymi smak, np. czosnkiem, bazylią, oliwkami. Taki sos jest niskokaloryczny i ma wyrazisty, kwaskowy smak. Jeśli jednak wolicie bardziej neutralne sosy, sięgnijcie po śmietankę. Na jej bazie można przygotować wiele wersji smakowych sosu. Wystarczy połączyć ją np. z musztardą, czosnkiem, szpinakiem czy kaparami, by otrzymać danie o konkretnym smaku. I właśnie tę drugą opcję dziś wybieramy.
Jak zrobić filet z piersi kurczaka zapiekany w sosie?
Filet z piersi kurczaka przeznaczony do zapiekania w sosie, nie wymaga wcześniejszego doprawiania. Tak naprawdę wystarczy dobrze doprawić sos, a mięso doskonale przejdzie jego smakiem.
Przepis: Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowym
Filet z piersi kurczaka zapiekany w sosie śmietanowym z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Liście szpinaku opłucz, osusz. Suszone pomidory osącz z zalewy. Ząbki czosnku przepuść przez praskę.
- Pieczenie kurczaka w sosieFilety z piersi kurczaka ułóż w niedużym naczyniu do zapiekania. Śmietankę wymieszaj z czosnkiem, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Zalej nią mięso. Dodaj do niego liście szpinaku i pomidory. Całość posyp parmezanem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Nie piecz zbyt długo piersi kurczaka w sosie, bo mięso zrobi się suche. Wystarczy 30-35 minut w gorącym piekarniku.
Z czym podać filet z piersi kurczaka zapiekany w sosie?
Filet z piersi kurczaka upieczony w sosie śmietanowym to danie, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem ugotowanym na sypko, ale też z makaronem. Oczywiście kurczaka w sosie można też podać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną czy kaszą kuskus. Dobrym dopełnieniem dania będzie lekka surówka, np. z sałaty czy z młodej kapusty.