Wkładam filety z kurczaka do naczynia i zalewam sosem. Ten szybki obiad z piekarnika robi się sam

Dodano:
Pierś kurczaka pieczona w sosie Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Obiad z fileta z piersi kurczaka to jedna z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do przyrządzenia potraw. Wystarczy zalać mięso sosem, dorzucić kilka składników i upiec. Ten pyszny obiad zrobi się sam.

Dania obiadowe z fileta z piersi kurczaka cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego, w końcu jest to jedno z najchudszych i najsmaczniejszych mięs, które można kupić w dobrej cenie. Dziś mamy dla was kolejną propozycję, na danie z piersi kurczaka. Będzie przy nim mało pracy, bo główną część roboty wykona za nas piekarnik.

Najlepsze sosy do zapiekania kurczaka

Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które lubi towarzystwo aromatycznych sosów. Sos można podać do gotowego dania lub zapiec w nim mięso, a wtedy jednocześnie otrzymamy pyszne mięso wraz z sosem. Do zapiekania kurczaka doskonale nadaje się sos pomidorowy. Można go zrobić np. z przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów i wzbogacić dodatkami wzmacniającymi smak, np. czosnkiem, bazylią, oliwkami. Taki sos jest niskokaloryczny i ma wyrazisty, kwaskowy smak. Jeśli jednak wolicie bardziej neutralne sosy, sięgnijcie po śmietankę. Na jej bazie można przygotować wiele wersji smakowych sosu. Wystarczy połączyć ją np. z musztardą, czosnkiem, szpinakiem czy kaparami, by otrzymać danie o konkretnym smaku. I właśnie tę drugą opcję dziś wybieramy.

Jak zrobić filet z piersi kurczaka zapiekany w sosie?

Filet z piersi kurczaka przeznaczony do zapiekania w sosie, nie wymaga wcześniejszego doprawiania. Tak naprawdę wystarczy dobrze doprawić sos, a mięso doskonale przejdzie jego smakiem.

Przepis: Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowym

Filet z piersi kurczaka zapiekany w sosie śmietanowym z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Liście szpinaku opłucz, osusz. Suszone pomidory osącz z zalewy. Ząbki czosnku przepuść przez praskę.
  2. Pieczenie kurczaka w sosieFilety z piersi kurczaka ułóż w niedużym naczyniu do zapiekania. Śmietankę wymieszaj z czosnkiem, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Zalej nią mięso. Dodaj do niego liście szpinaku i pomidory. Całość posyp parmezanem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Nie piecz zbyt długo piersi kurczaka w sosie, bo mięso zrobi się suche. Wystarczy 30-35 minut w gorącym piekarniku.

Z czym podać filet z piersi kurczaka zapiekany w sosie?

Filet z piersi kurczaka upieczony w sosie śmietanowym to danie, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem ugotowanym na sypko, ale też z makaronem. Oczywiście kurczaka w sosie można też podać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną czy kaszą kuskus. Dobrym dopełnieniem dania będzie lekka surówka, np. z sałaty czy z młodej kapusty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...