Młode ziemniaki z tymi dodatkami smakują obłędnie. Ta sałatka to moje odkrycie
Sałatka z młodych ziemniaków to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie sezonowych produktów, bo lądują w nie także zielone szparagi oraz chrupiące rzodkiewki. Taka sałatka idealnie pasuje na kolację, ale ja ją jem także na obiad. Zwykle robię ją w dwóch wersjach: wegetariańskiej dla siebie, a dla reszty domowników z dodatkiem usmażonego na chrupko boczku.
Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków?
Ta sałatka nie jest dodatkiem, ale samodzielnym daniem, ponieważ naprawdę można się nią porządnie najeść. Dodaję do niej sos majonezowo-musztardowy (sos można zrobić również na bazie jogurtu, wówczas będzie nieco lżejszy). Ja wykorzystuję groszek mrożony, ale jeśli tylko pojawi się w sklepach młody, zielony groszek, będzie idealnie pasował do tej sałatki. Jeśli masz taką możliwość, wybierz cienkie szparagi, wymagają one dosłownie kilku minut na patelni i smakują obłędnie. Jajka powinny być ugotowane na miękko, tak aby żółtko delikatnie się rozlewało.
W sałatce w wersji bezmięsnej po prostu pomiń dodatek boczku, możesz ewentualnie zastąpić go roślinnym odpowiednikiem (w marketach można kupić często wegańskie odpowiedniki wędlin) albo dodaj do sałatki przesmażone na złoto wędzone tofu. Sałatka bez dodatku boczku może być również fajną opcją na dodatek do dań z grilla. Będzie doskonale smakowała podana z szaszłykami, grillowaną karkówką albo grillowanymi filetami z kurczaka.
Przepis: Sałatka z młodych ziemniaków
Prosta sałatka podana z sosem musztardowym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 379 w każdej porcji
Składniki
- 400 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 8 plasterków boczku
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
na sos:
- 100 g majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki ugotuj. Szparagi pokrój na mniejsze części i smaż krótko na oliwie, dodaj do nich masło i odrobinę soli. Ugotuj groszek, ugotuj na miękko jajka. Boczek pokrój i usmaż na chrupko. Pokrój w plasterki rzodkiewkę.
- Zrób sos i sałatkęPołącz wszystkie składniki na sos. Na półmisek wyłóż ziemniaki, szparagi, groszek, rzodkiewkę, boczek i pokrojone na ćwiartki jajka. Podawaj z sosem.
Sałatka z młodych ziemniaków w wersji na wynos
Jeśli zabierasz sałatkę na piknik lub do pracy, spakuj osobno sałatkę i osobno sos i połącz składniki przed podaniem. W wersji na wynos lepiej ugotować jajka na twardo, a jeśli wolisz na miękko (polecam zdecydowanie!) to również spakuj je osobno i dopiero przed podaniem obierz i dodaj do reszty składników. Do sałatki będzie też pasował lekki sos koperkowy na jogurcie albo tradycyjny winegret, do którego można dodać odrobinę musztardy i miodu.